Nyheter

Varnar för IT-kostnadsfällorna – ”Dags att vårstäda i mjukvaran”

IT-investeringarna i Sverige blir allt mer kostnadsmedvetna i inflationens spår – men en av de största kostnaderna hamnar i skuggan.

– Det är vanligt att köpa mer mjukvara än man behöver, och det är sällan det finns någon plan eller strategi för att fasa ut gammal mjukvara, även om behovet inte längre finns, säger Sandra Simms, nordiskt ansvarig på den globala lösningsintegratören Insight.

Inflationen får genomslag i alla delar av näringslivet, även när det gäller företagsmjukvara. Enligt IDC var de genomsnittliga prishöjningarna på mjukvara och plattformstjänster två till tre gånger så höga under 2022 som under tidigare år och under de första månaderna av 2023 är ökningstakten fortsatt hög.

Sandra Simms, som leder Insights svenska verksamhet, Insight Technology Solutions AB, märker av det när hon möter kunder och partners:

– Det finns en hög medvetenhet om hur mycket dyrare det har blivit. Det är en stor ökning som känns i varje företags kassa, och att automatiskt förnya avtal och licenser är inte givet längre, man vänder på varje krona och granskar varje investering på ett sätt man inte gjorde tidigare.

Ett problem för näringslivet som försvårar de målsättningarna är kostnader för befintliga system. Särskilt under pandemiåren gjordes många investeringar akut för att lösa kortsiktiga kriser, men beteendet går längre tillbaka, ända sedan as-a-Service-lösningar började stöpa om marknaden.

Under de senaste åren har flera olika faktorer bidragit till att förändra processen för hur IT-inköp går till och vilka delar av en organisation som är involverade, men den större transparensen idag omfattar långt ifrån alltid inköp som ligger längre tillbaka i tiden – men som fortfarande kostar pengar.

Även om kundernas upplevda behov inte förändras gör lösningarna det – och förändringen sker i allt snabbare takt. Som mångårig partner med Microsoft har Insight en tydlig bild av alla nya tjänster och funktioner som nästan dagligen tillkommer i programvaran.

– Ett typiskt exempel är säkerhet, där det är väldigt vanligt att man har många överlappande lösningar. Samtidigt läggs nya säkerhetsfunktioner till kontinuerligt i Office-paketet och Windows, och den brandvägg eller det virusskydd du köpte för ett par år sedan har ofta spelat ut sin roll. Säkerhet är förstås en kärnfunktion som man inte ska snåla med, men i många fall har utvecklingen sprungit förbi tredjepartslösningarna, säger Sandra Simms.

– Det allra vanligaste vi hjälper kunder med är att identifiera de dolda kostnadsfällorna. Det är sällan det finns en konkret plan för hur man ska fasa ut gammal och redundant mjukvara, och många av de avtal man sitter på är väldigt underutnyttjade. 2023 är verkligen ett år där det är mer relevant än någonsin att se över sitt innehav av mjukvara och licenser, och genomföra en rejäl vårstädning. Den första frågan man alltid ska ställa sig i ett sådant läge är ’vad har vi egentligen för resurser som vi betalar för, och hur mycket använder vi dem?’

Som en av de snabbast växande lösningsintegratörerna är Insights uppgift att hjälpa företag och offentliga organisationer navigera förnyelse av verksamheten och förändringar i omvärlden.

Kostnadsoptimering är den viktigaste drivkraften just nu men stor kraft läggs också på att fortsätta utvecklingen mot hybridarbete.

– Även om tiderna är osäkra är det viktigaste för en verksamhet idag att projicera ett självförtroende, att visa att oavsett framtida utmaningar så är man rustade för att klara dem. Det är mer strukturerat och strategiskt tänkande än under pandemin, samtidigt som det fortfarande inte finns någon ’one size fits all’-lösning för hur arbetet ska organiseras utan allt behöver utgå från att uppnå bästa möjliga resultat. Det är en stor utmaning, men också en väldigt spännande utmaning, och det är inspirerande att vara del av de förändringsresorna, säger Sandra Simms.

Foto: Kevin Phillips