Nyheter

Förutsägelser om cybersäkerhetshot för sommaren 2023

Med tanke på omfattningen av cyberhot under första halvåret 2023 är det viktigare än någonsin för företag att vidta proaktiva åtgärder för att skydda sig själva.

I den här artikeln utforskar vi de förutspådda cybersäkerhetshoten som påverkar denna sommar, baserat på de hot som setts under de senaste 6 månaderna, och ger värdefulla insikter för att hjälpa organisationer att förbättra sina cybersäkerhetsförsvar.

AI-drivna sociala ingenjörsattacker

Artificiell intelligens har kommit in i nästan alla sfärer av affärsvärlden. Även om AI ger många fördelar och framsteg, introducerar den också nya cybersäkerhetsrisker, som sociala ingenjörsattacker. Dessa attacker innebär manipulativ taktik för att lura offren att avslöja känslig information eller inkräkta på organisationernas säkerhetsstrukturer. För att utföra dessa attacker förlitar sig cyberbrottslingar på AI-baserade NLP-algoritmer (natural language processing) för att generera mer realistiska och människoliknande nätfiske-e-postmeddelanden, chatbotinteraktioner eller röstsamtal. Att upptäcka dessa skadliga kampanjer blir svårare för den genomsnittliga anställde, vilket är anledningen till att det krävs omfattande utbildning för att veta vad man ska leta efter och hur man förhindrar eskalering.

Molnbaserade intrång

Cloud computing har blivit en norm i dagens digitala landskap och erbjuder skalbarhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet för företag. Ändå utsätter den utbredda användningen av molntjänster organisationer för nya cybersäkerhetshot, vilket gör dem till ett stort problem 2023. Cyberbrottslingar riktar sig mot molnmiljöer för att utnyttja felkonfigurationer, svag åtkomstkontroll eller osäkra API:er. Ett färskt exempel på konsekvenserna av felkonfigurationer i molnet är Toyotas dataläcka, där personlig information om över två miljoner kunder avslöjades efter att en åtkomstnyckel läckt ut på GitHub i nästan fem år.

Förbättrade nätfiskeattacker

Nätfiskeattacker involverar cyberbrottslingar som utger sig för att vara pålitliga enheter med avsikt att lura individer att avslöja känslig information eller utföra skadliga handlingar. Med över 500 miljoner nätfiskeattacker rapporterade 2022 (Forbes Advisor), förväntas denna siffra öka ytterligare i år. Faktum är att hotaktörer kontinuerligt förfinar sina tekniker för att få nätfiske-e-post och meddelanden att framstå som mer äkta och övertygande, vilket kräver ett tränat öga att upptäcka.

Zero-day sårbarheter i Supply Chain Attacks

Med den ökande komplexiteten i försörjningskedjorna och sammankopplingen av olika system, förväntas nolldagssårbarheter vara ett betydande cybersäkerhetshot under sommaren 2023. En nolldagsattack är ett strategiskt utnyttjande som involverar användning av tidigare okända sårbarheter i leveranskedjan och har inga tillgängliga patchar eller fixar. Dessa sårbarheter i leveranskedjan kan få allvarliga konsekvenser, vilket gör att angripare kan äventyra integriteten och säkerheten för produkter och tjänster. De kan leda till dataintrång, obehörig åtkomst och risk för sabotage eller manipulation av system.

Förbättrad cybersäkerhet i sommar

För att effektivt kunna hantera cybersäkerhetsutmaningarna 2023 måste organisationer anta en anpassad och smidig cybersäkerhetsstrategi. Genom att samarbeta med en MSSP kan organisationer minska riskerna i samband med cyberattacker och skydda deras känsliga information.

Det är här SecurityHQ:s Vulnerability Management as a Service (VMaaS) kommer in! Den här omfattande tjänsten hjälper dig att noggrant upptäcka, klassificera och kontextualisera sårbarheter, utan de tunga lyften. För att lära dig mer, ladda ner databladet här. Eller kontakta oss för att prata med en av våra experter idag!

Om SecurityHQ

SecurityHQ är en global MSSP som upptäcker och reagerar på hot omedelbart. Som din säkerhetspartner larmar vi och agerar på hot åt ​​dig. Få tillgång till en armé av analytiker som arbetar med dig, som en förlängning av ditt team, 24/7, 365 dagar om året. Få skräddarsydd rådgivning och full synlighet för att säkerställa sinnesfrid, med våra Global Security Operation Centers, och använd våra prisbelönta säkerhetslösningar, kunskap, människor och processkapacitet för att påskynda affärer och minska risker och övergripande säkerhetskostnader.

Foto: Cliff Hang