Nyheter

IVECO BUS lanserar fyra nya modeller

Med eDAILY utökar Iveco Bus sitt minibusserbjudande med en pålitlig, lönsam och utsläppsfri lösning som är utformad för att passa de stads- och regionala uppdragskraven perfekt. 100 % elektrisk minibuss, finns även i chassiversion. Samma körbarhet och prestanda som de andra DAILY-modellerna.

IVECO BUS lanserar versionen eDAILY in Line, som utökar varumärkets minibussutbud med ytterligare en helelektrisk mobilitetslösning som bidrar till utfasningen av fossila bränslen i transporter.

Den nya eDAILY levereras med en uppdaterad IVECO-logotyp med lättare, smidigare och mer dynamiska bokstäver som bygger på varumärkets arv och innovationskraft.

eDAILY: samma Daily som alltid – bara elektrisk

DAILY finns nu i en helelektrisk version för linjetrafik. Den följer mobilitetsutvecklingen och de nya, alltmer restriktiva åtkomstreglerna i många storstadsområden. Nya eDAILY rymmer upp till 22 passagerare. Den finns också i chassiversion, så att även påbyggare kan gå över till elektromobilitet.

Den nya elmotorn ger hög effektivitet och konstant effekt (140 kW max. effekt, 400 Nm max. vridmoment). Energianvändningen kan optimeras tack vare att körlägesväljaren gör det möjligt att både använda maximal effekt och minimera användningen. eDAILY erbjuder tre regenerativa lägen, inklusive enpedalsdrift för enkel körning, och omvandlar kinetisk bromsenergi till elektricitet, vilket minskar energiförbrukningen och bromsbeläggens slitage.

Nya eDAILY är utrustad med tre batteripaket på vardera 37 kWh för en total kapacitet på 111 kWh. Batterierna är installerade inuti ramen, vilket minimerar påverkan på karossen. Batteripaketet på 37 kWh, som levereras av FPT Industrial, integrerar celler med unik litiumjonteknik och ger en energitäthet på toppnivå (265 Wh/kg på cellnivå), klassens bästa brukbara energi på 95 % och mindre batterivikt (270 kg).

eDAILY erbjuder den räckvidd som krävs. Den kan laddas från offentliga laddare, industriuttag och hushållsuttag. Laddningsalternativen inkluderar snabbladdning upp till 80 kW. Den främre laddporten på eDAILY är lättillgänglig oavsett vilket håll kabeln kommer från. Bakom glidlocket som skyddar kontakten från vatten och damm visar en LED-indikator status och laddnivå.

Ett utbud av elektriska kraftuttag upp till 15kW finns tillgängligt för att driva ytterligare utrustning som luftkonditionering för passagerare eller en rullstolsramp.

Fler helelektriska versioner av e-DAILY, exempelvis eDAILY Access, kommer senare i 2024. eDAILY Line-versionen är nu tillgänglig för beställning över hela Europa, med leveranser från början av nästa år.

Helelektrisk version – nya CROSSWAY Low Entry ELEC

Lanseringen av CROSSWAY Low Entry Elec markerar ännu ett steg framåt i IVECO BUS intercityutbud mot mer hållbar mobilitet. Den helelektriska CROSSWAY LE kombinerar de funktioner som har gjort CROSSWAY-serien framgångsrik sedan lanseringen – dess operativa lönsamhet och flexibilitet – med alla fördelar som elektromobilitet har att erbjuda.

Den senaste batterigenerationen med hög energitäthet.

Maximalt modulär med möjlighet att välja batteriantal.

Finns i klass I för innerstadsbruk och klass II för förortsuppdrag.

En mobilitetslösning för stadsnära uppdrag som kräver många sittplatser.

IVECO BUS är mycket delaktig i utvecklingen av elbussar och tar nu ännu ett steg för att stödja intercity-uppdragens energiomställning och lägger till en elektrisk version i sitt CROSSWAY-sortiment.

Utsläppsfria transporter i förorter

Nya CROSSWAY LE ELEC kommer i en cityvariant (klass I) i versioner på 12 eller 13 meter. Den kommer även i en intercityversion (klass II).

CROSSWAY LE ELEC är utrustad med en central elmotor (330 kW effekt för ett maximalt vridmoment på 2 200 Nm) och drivs av ett NMC litiumbatteripaket monterat av FPT Industrial. Detta är den senaste generationens modulära batterikoncept och erbjuder en utmärkt standard när det gäller energitäthet och laddningskapacitet. fem, sex eller sju batteripaket fördelade mellan taket och bakutrymmet erbjuder 346, 416 och 485 kWh för klass I-versionen och 416 och 485 kWh för klass II-versionen.

CROSSWAY LE ELEC kan laddas på fem timmar i depån med ett individuellt COMBO CCS2-uttag och finns även med valfri laddning genom stigande eller fallande strömavtagare. Den levererar en hög prestanda med en räckvidd på cirka 400 km – tillräckligt med autonomi för att fullt ut säkerställa uppdrag utanför stadens gränser utan lokala utsläpp.

CROSSWAY LE ELEC är en helelektrisk intercitybuss med stora fördelar:

Optimal rationalisering av autonomi, kostnad och transportkapacitet.

CROSSWAY LE ELEC erbjuder upp till 44 platser på 12 m-versionen och 48 platser på 13 m-versionen och är den perfekta bussen för förortsuppdrag som kräver en kompromiss mellan sittande och stående passagerare.

Dess struktur, härledd från CNG-versionen, upprätthåller en låg tyngdpunkt och utmärkt körbarhetsupplevelse med komfortvärmeversioner.

Överensstämmelse med de strängaste säkerhetsstandarderna som regel R118.

Den helelektriska versionen kommer att produceras i Vysoke Myto-fabriken i Tjeckien med de andra modellerna i CROSSWAY-serien.

IVECO BUS utökar sitt helelektriska sortiment med STREETWAY ELEC-versionen

IVECO BUS lanserar även den helelektriska versionen av stadsbussen STREETWAY. Med den här nya modellen utökar varumärket sitt erbjudande för utsläppsfri mobilitet, vilket uppfyller de olika kraven på målmarknader i Central-, Öst- och Sydeuropa, Afrika, Mellanöstern och Asien.

Samma modulära batterikoncept som andra helelektriska IVECO BUS-modeller.

Överensstämmelse med de mest utbredda europeiska produkt- och säkerhetsstandarderna.

En kompletterande lösning för utsläppsfria stadstransporter

Den helelektriska versionen drar nytta av robustheten och effektivitetsegenskaperna hos STREETWAY-modellerna. STREETWAY ELEC är tyst och utsläppsfri och erbjuder en ny mobilitetslösning som respekterar miljön och folkhälsan och vars tysta drift kommer att uppskattas av föraren, passagerarna och de boende.

Nya STREETWAY ELEC är en låggolvsbuss som finns i en 12 meter lång version. Den är utrustad med en 310 kW VOITH-elmotor och har, precis som hela IVECO BUS-utbudet för elektromobilitet, nytta av den senaste NMC litiumjonbatteritekniken som monterats av FPT Industrial.

Denna modulära energilagringsarkitektur erbjuder ett urval av kombinationer av fem, sex eller sju batteripaket fördelade mellan taket och bak på fordonet för att leverera totalt 346, 416 respektive 485 kWh. Den utökade batterikapaciteten möjliggör en räckvidd på upp till 400 km för att uppfylla de mest krävande uppdragen och kundförväntningarna.

Den är konstruerad för att användas hela dagen med nattladdning i depån med COMBO 2 CSS-kontakt (varaktighet: upp till fem timmar beroende på laddsystemets kapacitet, max 150 kW).

STREETWAY ELEC finns med två eller tre åtkomstdörrar och rymmer mer än 90 passagerare. Passagerarnas åtkomst har förbättrats med ett nytt 5-sätesområde i den bakre delen.

IVECO BUS presenterar E-WAY-sortimentets nästa generation

IVECO BUS banar väg mot koldioxidfri mobilitet och presenterar den senaste utvecklingen i sitt 100 % elektriska E-WAY-sortiment som utformats för att uppfylla uppdragskraven i de mest krävande europeiska städerna.

Ännu mer modulär och flexibel energilagring för alla modeller.

Laddning vid depån erbjuds nu även på ledade versioner.

Elektromobilitet finns i DNA:t hos IVECO Bus. Mer än 20 års erfarenhet banar väg för generationer av trådbussar, hybridbussar och helelektriska bussar. Sedan lanseringen har E-WAY:s elektriska utbud visat sig vara mycket tillförlitligt och effektivt. Nära 1 000 enheter är för närvarande i drift i mer än ett dussin europeiska länder, efter att ha kört mer än 55 000 000 km.

IVECO BUS slutar aldrig att utveckla sitt E-WAY-sortiment och kommer alltid att erbjuda sina kunder det bästa inom elektromobilitet. Den senaste generationen är nästa steg på vägen mot koldioxidfri mobilitet.

E-WAY – nästa generation

En av de viktigaste nyheterna som introducerats på E-WAY-modellerna är utvecklingen av energilagringen och det modulära konceptet. Med fem till nio batteripaket beroende på fordonsmodell uppfyller den operatörernas högsta krav på daglig räckvidd och passagerarkapacitet. Den senaste NMC-batteritekniken tillverkas specifikt för IVECO BUS av FPT Industrial. Kapaciteten för en enhet når 69,3 kWh.

Med denna unika teknik kan IVECO BUS nu erbjuda laddning över natten i depån på den ledade E-WAY-versionen. Den utökade batterikapaciteten möjliggör en räckvidd på upp till 400 km beroende på driftsförhållandena.

Dessa nya batterier, fördelade på taket och det bakre utrymmet, kommer gradvis att bli tillgängliga för alla modeller:

E-WAY midibussar får en energikapacitet på 346 kWh med fem batteripaket för den 9,5 meter långa versionen, och på 346 kWh med fem batteripaket eller 416 kWh med sex batteripaket för den 10,7 meter långa versionen. Laddning sker vid depån med Combo 2 CSS-uttag.

Den 12 meter långa E-WAY finns med två laddningslägen för att kunna anpassas till uppdragen: Vid depån med Combo 2 CSS-uttag eller där möjlighet ges med fallande eller stigande strömavtagare. En kombination av fem till sju batteripaket för en total kapacitet på 346, 416 eller 485 kWh optimerar bussens prestanda.

De ledade versionerna accepterar både depåladdning via Combo 2 CSS-uttag och laddning där möjlighet ges med fallande eller stigande strömavtagare och erbjuder möjligheten att välja från sex till nio batteripaket för 416, 485, 554 eller 624 kWh.

Både 12 och 18 meter långa modeller kommer fortfarande att finnas i BRT-versioner (Bus Rapid Service), kallat LINIUM.

E-WAY utrustas nu med nya SIEMENS Elfa III-elmotor, som levererar 185 kW max. effekt (3000 Nm) till de 9,5, 10,7 och 12 meter långa versionerna och 330 kW (5000 Nm) till den ledade versionen på 18 meter, samt nya 8,2 tons-framaxeln.

Den senaste generationens E-WAY-fordon har också ett nytt batteriskydd på taket med en plattdesign som ger enkel åtkomst till batterierna. Detta ger den fördelaktiga höjden på mindre än 3 300 mm.

För komfortvärme erbjuder den nya generationen E-WAY också en koldioxidvärmepump med förbättrat luftdistributionssystem.

Jämfört med den tidigare generationen E-WAY-modeller möjliggör dessa nya tekniska funktioner och de nya batterierna, som ger marknadens högsta energitäthet (180 Wh/kg) och högre installerad batterikapacitet, en optimal balans mellan passagerarkapacitet och den el som erbjuds ombord.

Leveranserna av den nya generationen E-WAY startar under andra halvåret 2024 med de 12 meter långa modellerna.