Nyheter

Därför är bussresor överlägset säkrast

Bussen är tveklöst ett av de mest säkra färdmedlen på väg enligt tillgänglig statistik från våra trafikmyndigheter. Här tittar vi närmare på vad som gör bussresorna så säkra.

Statistik från Transportstyrelsen visar att det har skett oerhört få bussolyckor med allvarlig utgång under 2000-talet. På Sveriges Bussföretag, där Anna Grönlund är branschchef, är säkerhet en portalfråga eftersom det utgör grunden för den enskilde resenärens, bussföretagets och samhällets förtroende för bussen som transportmedel.

– Sveriges Bussföretag har ett antal kommittéer och arbetsgrupper som enbart jobbar med säkerhetsfrågor. Förbundet fungerar även som bollplank när det kommer nya lagförslag eller myndighetsinitiativ. De få olyckor som sker med buss, inträffar nästan uteslutande i samband med av- eller påstigning. Därför är en av förbundets hjärtefrågor att jobba för att Trafikverket fortsatt ges rätt förutsättningar att vidta säkerhetshöjande åtgärder i trafikmiljön, säger Anna.

Världsledande säkerhetssystem

Hur kommer det sig då att allvarliga olyckor under själva bussfärden är så sällsynta? Anna pekar ut några betydande faktorer.

– Säkerhetsbältet först och främst. Att använda säkerhetsbälte när ett sådant finns, är den enskilt viktigaste säkerhetsåtgärden man kan vidta som resenär. Vidare framförs bussar av professionella förare som är utbildade inom säkerhet. Och fordonen är stora och tunga vilket skyddar resenärerna. Dessutom är Sverige med sin Nollvision världsledande på trafiksäkerhetsområdet, fortsätter Anna och utvecklar:

– Man har infört flera säkerhetshöjande inslag i trafikmiljön. Exempel på detta är separering av trafikanter samt olika infrastrukturåtgärder som exempelvis säkra hållplatser och geofencing där virtuella staket kan reglerera uppkopplade fordons hastighet. Dessutom har det skett en otroligt stark utveckling kring säkerheten i bussarna. Sverige har idag en fordonsindustri som är världsledande inom säkerhetssystem för tunga fordon.

Guide för ovana beställare

Sveriges Bussföretag har tagit fram en guide för ovana beställare av busstrafik, exempelvis skolor och idrottsföreningar. Den heter Boka bra buss och syftet är att öka säkerheten kring bussresan.

– De offentliga upphandlarna har ett relativt stort kunnande inom säkerhetsfrågor och vet vad de ska ställa krav på. Däremot är detta svårare för en förälder i en idrottsförening. Vår guide ger ovana beställare en översikt över vad de bör tänka på när de bokar en buss för att resan ska bli så trygg och säker som möjligt. En viktig aspekt är att anlita ett seriöst företag.

Säkerhetsutrustningen i bussen

ABS – hindrar att hjulen låser sig vid inbromsning.

Antisladdsystem – hjälper föraren att undvika, eller häva, en sladd.

Antispinnsystem – minskar drivhjulens slirande under start eller acceleration vid halt väglag.

Autobromssystem – varnar och eventuellt nödbromsar då andra fordon eller oskyddade trafikanter plötsligt dyker upp framför bussen.

Filhållningsassistanssystem (LKA) – varnar om bussen närmar sig vägkanten eller mittlinjen.

Adaptiv farthållare – håller önskad distans till framförvarande fordon genom att automatiskt justera hastigheten.

Dödavinkelvarnare – uppmärksammar föraren om att något befinner sig i döda vinkeln.

Backkamera – ökar sikten bakåt vid backning.

Alkolås – startspärr som hävs genom att förarens utandningsluft är fri från alkohol.

Säkerhetsbälte – finns i alla bussar för långfärdstrafik och regionaltrafik.

Nödutrustning – Brandsläckare, nödhammare, första förband och takluckor finns i alla bussar.

Foto: Al Gг