Nyheter

Nu lanserar Easee ny laddbox – har redan sålt över 4000

Det tog bara en halvtimme efter att EU försäkrän för Easees nya laddare Charge Lite var signerat, innan företaget gjorde sin första försäljning – klockan 19 fredag kväll.

Varför är EU försäkrän – det är dokumentationen som bekräftar vilka standarder företaget har följt vid utvecklingen av sin nya laddare. I sex månader har Easee, i samarbete med ackrediterade testhus, arbetat för att testa och bevisa sina tekniska lösningar. Nu är dokumentationen äntligen på plats, och försäljningen har startat.

– Vi har totalt fått beställningar på över 4000 laddare, fördelade på Norge, Sverige, Danmark och Nederland. Det är mycket glädjande att detta sker på de marknader där vi har haft det tuffast de senaste månaderna, säger Easees försäljningsdirektör Stefan Dekker.

Charge Lite har nu lanserats i Sverige, Norge, Nederländerna, Belgien, Danmark och Österrike.

Det var det svenska installationsföretaget Efuel som gjorde de första beställningarna av Lite. Efuel är en av Easees ursprungliga partners som har bidragit till företagets tillväxt i Sverige och Danmark.

– Vi, och marknaden, har väntat på den här produkten ända sedan säljstoppet och ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder ytterligare en modern, säker och populär laddbox. Vi har följt den process som Easee drivit på med myndigheter och certifierade testinstitut och har fullt förtroende för att Easee följer relevanta EU-direktiv, säger Robert Rosenzweig, VD Efuel.

Ny produktserie

Charge Lite är den första produkten i Easees nya produktserie. Idag meddelar företaget tre nya laddboxar; Charge Lite för vanliga hushåll, Charge Core med högre laddningshastighet för både hushåll och gemensamma anläggningar, och den MID-certifierade laddaren Charge Max. Core och Max kommer att vara tillgängliga för försäljning i respektive fjärde kvartalet i år och första kvartalet 2024 (mer information i bifogat pressmeddelande).

Produktdirektör på Easee, Caroline Vorpenes, har haft ansvar för att få laddaren Charge Lite redo för marknaden:

– Det är data och analyser från 60 miljoner laddningssessioner och otaliga synpunkter från partners, elektriker och slutanvändare som ligger till grund för utvecklingen av denna produktserie. Varje laddbox har unika egenskaper riktade mot olika målgrupper.

Produktlanseringen av Lite är mycket viktig för Easee, särskilt i de länder där försäljningen av laddarna Home och Charge har påverkats av försäljningsförbudet som Elsäkerhetsverket införde i Sverige i mars.

Vid utvecklingen av den nya produktserien har Easee hanterat och ordnat alla punkter som myndigheterna baserade försäljningsförbudet på – i samarbete med ackrediterade testhus som TÜV Rheinland och TÜV SÜD.

Externt jordfelsskydd

En mycket omtalad punkt som ledde till försäljningsförbudet av Home och Charge i Sverige är Easees integrerade jordfelsskydd. Samma lösning finns också i Lite, men den här gången har Easee deklarerat överensstämmelse med rätt standard.

– Vi har sett att det finns osäkerhet kring användningen av standarden på vissa marknader och tar hänsyn till det. Charge Lite kräver därför en extern jordfelsbrytare av typ A, så att vi uppfyller kraven som myndigheterna i till exempel Sverige tolkar dem, säger Vorpenes.

Easee insisterar fortfarande på att det fortfarande är helt säkert att använda laddarna Home och Charge. Det har inte införts något användningsförbud i något land och Easee kommer att fortsätta kämpa i domstol.

Anpassningen av Charge Lite, med krav på extern jordfelsbrytare av typ A, förändrar inte företagets uppfattning om att den integrerade jordfelsskyddet är tillräckligt.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med Elsäkerhetsverket för att komma överens om de redan installerade laddarna Home och Charge i Sverige. Vi har ackrediterade testhus som bekräftar att lösningen är säker och kommer att fortsätta att bygga på dokumentation och göra ännu fler tester för att uppfylla myndigheternas krav, fortsätter Vorpenes.

Nya produkter – med lokal kontroll över laddaren har varit högt upp på önskelistan för många Easee-användare. Charge Lite kommer att ha Bluetooth, vilket betyder att du nu bland annat kan starta och stoppa laddningen, kontrollera laddningshastigheten och låsa/upplåsa laddningskabeln utan att vara ansluten till internet.

Det kommer även att införas lokal OCPP, en välkänd standard som tillåter direktstyrning från tredje part.

– Detta innebär att slutkunderna inte längre är beroende av Easees molntjänst för att kunna använda laddaren, säger Vorpenes.

20 000 Charge Lite levererade

Under de år som Easee byggde upp sig till att bli Europas största laddningsföretag, har elektroniktillverkaren Norautron i Horten varit en viktig partner. Samarbetet fortsätter nu med att förbereda Charge Lite för försäljning.

Norautron har redan levererat 20 000 Charge Lite, och kommer snart att leverera ytterligare 30 000.

– Vi är glada att Easee nu är redo med en ny produkt på marknaden, och är optimistiska inför framtiden. Det har varit en utmanande tid för båda parter, och nu är det befriande att äntligen kunna fokusera på något positivt, säger Øyvind Sedivy, VD för Norautron.