Nyheter

Chockhöjning av parkeringsavgifterna i Stockholm

Från och med 1 februari höjer Stockholms stad avgifterna för boendeparkering i innerstan. Samtidigt sänks parkeringsavgifterna för bland annat hantverkare och godsleveranser i hela staden.

Boendeparkering är ett parkeringstillstånd som ger invånare möjlighet att parkera längs gatorna i sin stadsdel till en fast rabatterad kostnad. I Stockholm har avgifterna för boendeparkering legat på samma nivå sedan 2016. Nu har stadens rödgröna styre bestämt sig för att höja avgifterna i innerstan.

– Poängen med parkeringsavgifter är att se till att det alltid finns en viss andel lediga parkeringsplatser. Det gör att bilister slipper köra runt och leta. Tyvärr har inflationen gradvis urholkat avgifterna och minskat den trafikstyrande effekten. För att säkerställa framkomligheten i innerstan behöver vi höja avgifterna för boendeparkering, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Justeringen av boendeparkeringen avser både bilar och motorcyklar. Avgiften för bilar höjs med 500 kronor per månad, medan avgiften för MC höjs med 125 kronor månad. Förändringen berör taxeområde 2 och 3, vilket innefattar Kungsholmen, Vasastan, Södermalm, Östermalm, City och Gamla stan.

– Det är en märkbar förändring, men det tål att påminnas om att boendeparkering är en mycket kraftfull rabatt jämfört med den vanlig taxan för gatuparkering. Även efter den här justeringen kommer boendeparkering att vara starkt subventionerat, fortsätter Lars Strömgren (MP).

Samtidigt som boendeparkeringen höjs sänker staden avgiften för nyttoparkeringstillstånd, som bland annat används av företag med servicefordon eller godstransporter som behöver parkera under kortare stunder. Tillståndet gäller i hela staden, även på gator som är skyltade med parkeringsförbud. Avgiften för nyttoparkeringstillstånd sänks med 2500 kronor per år. Därtill förlängs maxtiden för parkering från två till tre timmar.

– Vi prioriterar den biltrafik som har svårast att hitta alternativ. De flesta som bor i innerstan kan enkelt ersätta bilresor med cykling och kollektivtrafik. För boende som sällan använder sin bil är det bättre att ha den stående i ett garage. En hantverkare som är beroende av en stor servicebil har inte alls samma möjlighet att välja bort gatuparkering, avslutar Lars Strömgren (MP).

Beslutet om nya avgifter för boendeparkering och nyttoparkering fattas av Stockholms trafiknämnd 19 oktober 2023. Förändringarna träder i kraft 1 februari 2024.

Så förändras parkeringsavgifterna:

Boendeparkering för bil (taxa 2 och 3)Höjs från 1100 till 1600 kronor per månad.Höjs från 75 till 90 kronor per dygn.

Boendeparkering för MC (taxa 2 och 3)Höjs från 275 till 400 kronor per månad.Höjs från 18,75 till 22,50 kronor per dygn.

Nyttoparkeringstillstånd AGäller dygnet runt alla dagar i hela staden.Sänks från 27 500 till 25 000 kronor per år.

Nyttoparkeringstillstånd BGäller klockan 07:00-19:00 alla dagar i hela staden.Sänks från 21 250 till 18 750 kronor per år.