Nyheter

Nästa steg I digitaliseringen av Sverige

– 2025 tror Telia att 99 procent av Sverige har 5G-uppkoppling. Utmaningarna är många men framgångarna och möjligheterna med nästa generations nät är till synes oändliga.

Det säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia, i Consids Digitala Influencer-podden:

– Det som verkligen är spännande är att få tillgång till ett intelligent nät – ett core-nät som kan väldigt mycket mer, som är mycket energieffektivare, som har högre bandbredd och som blir säkrare.

I nuläget har omkring 77 procent av Sveriges befolkning tillgång till 5G. Om två år ska i stort sett hela landet täckas. 5G kommer inom en snar framtid möjliggöra snabb uppkoppling på platser som i dag mer eller mindre saknas täckning överhuvudtaget. För att så snabbt kunna skala upp och nå finns vissa utmaningar för Telia.

– Åttio procent av Sveriges befolkning bor söder om Gävle och längs kusterna: Stockholm, Göteborg, Malmö – så det blir kustnära utrullning. Uppåt landet är det också längs kusterna som folk bor…men successivt bygger vi oss in mot landet. Mot slutet av 2025–2026 så kommer vi ha lika bra täckning på 5G som vi har på 4G idag, fortsätter Magnus Leonhardt.

Telia är långt ifrån ensamma i projektet, tillsammans med Ericsson har man lanserat Northstar – en plattform för komplicerad infrastruktur.

– Den här plattformen har vi tagit fram tillsammans med Ericsson för att vi vill tillhandahålla infrastrukturtjänster som inte finns ännu och som ar två, tre – kanske fyra år att utveckla i det publika nätet, men nu finns producerade av Ericsson i våra bergrum. Det här tillhandahåller vi till akademi och företag som jobbar väldigt mycket med forskning och utveckling, för att de ska kunna testa nya nättjänster innan de finns i nätet.

Genom Northstar har man tagit fram ett antal korridorer, och det är där den verkliga revolutionen för transportsektorn sker.

– Det är fyra ställen runt om i Sverige där man längs vägarna också kan få tillgång till den här plattformen. Det är totalt 15 mil där forskande bolag ska kunna köra antingen drönare, självkörande bilar, lastbilar eller remotestyrda saker på väg.

5G blir fundamentalt när självkörande eller fjärrstyrda fordon blir verklighet. Telias innovationschef menar att skyhöga krav kommer behöva ställas på internethastigheten när du i realtid ska styra ett fordon från distans. 5G-nätets bandbredd och utbreddhet blir därför vital när man sätter föraren på en helt annan plats än i hytten.

Med en snabb utbredning av nätet och den innovation och forskning som görs på ämnet kan självkörande och remotestyrda fordon vara en verklighet inom en allt mer snar framtid.

– Det ena är att se självkörande fordon på Kungsgatan här utanför, det andra är att se självkörande fordon runt en lastkaj eller en lastplats på ett inhägnat område. Det är fortfarande under banderollen ’självkörande fordon’, men det ena är robotics och det andra är något som mer liknar en bil eller buss. Det senare tror jag att vi kommer att få vänta en del på, men det första ser vi redan idag.

På bilden: Magnus Leonhardt och Consids Peter Hellgren.