Nyheter

Studie: Vart femte svenskt företag vet inte om deras digitala möten är säkra

Online-möten har blivit en naturlig del av vardagen i svenska företag. Mötena är inte alltid säkra – men det är många som inte inser det.

20 procent av de tillfrågade i en ny undersökning svarar att de inte har kontrollerat om deras vanliga trådlösa mötesverktyg är en säker lösning när det gäller cybersäkerhet. Det handlar om IT-chefer i ett tvärsnitt av små, medelstora och stora organisationer i Sverige. Och den siffran är alldeles för hög enligt Bo Cramér, VD för BenQ Nordic som är initiativtagare till undersökningen.

– De flesta företag är medvetna om att de måste skydda sina datorer och sitt nätverk mot säkerhetshot, men många inser inte att behovet av skydd gäller all hårdvara – inklusive det trådlösa mötesverktyget som gör det enkelt att ha möten online och dela olika dokument. Det är ett väldigt försummat område, säger Bo Cramér.

Han konstaterar att såväl trådlösa presentationslösningar som en flatskärm i ett mötesrum i dag måste betraktas som intelligenta enheter som är uppkopplade till internet och därmed utgör ett potentiellt säkerhetshot. Företag riskerar bland annat att data de delar under onlinemöten – som kan vara både personligt känsliga och affärskritiska – kan bli stulna.

Detta kan vara särskilt allvarligt för kommuner, skolor, banker och advokatbyråer – men enligt Bo Cramér bör även vanliga företag titta närmare på säkerhetsprotokollet WPA2 och tvåfaktorsautentisering, och av säkerhetsskäl rekommenderar han att enbart använda hårdvarubaserade mötesverktyg som inte kräver någon installerad programvara. 

– Sverige är i högsta grad i blickfånget för cyberbrottslingar överallt, och svenska företag måste inse allvaret i detta. En bra början är att betrakta alla internetanslutna enheter som potentiella säkerhetsrisker – oavsett om det handlar om skrivare, larmsystem, robotgräsklippare eller trådlösa mötesverktyg. Det är också en bra idé att vara särskilt uppmärksam på de många affärskritiska dokument som delas under onlinemöten, avslutar han.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av BenQ Nordic. Den omfattar ett urval av svenska organisationer i kategorierna små (under 50 anställda), medelstora (51–500 anställda) och stora (+500 anställda). Studien genomfördes med hjälp av kvalitativa intervjuer med IT-chefer i 318 organisationer i olika demografiska grupper.