Nyheter

Telenor-bossen ser nästa steg för IoT

När internet of things lanserades som koncept för 15 år sedan strösslades marknaden med produkter och förutsägelser. Efter att uppfinningsrikedomen träffat en platå ser nu Niklas Agerhem, chef för Telenorföretaget IoT Complete, en framtid där innovationen återigen tar över IoT-marknaden.

– Det ökade ganska kraftigt i början, sedan hade det en period med lite platå. Men nu senaste åren så märker vi en markant ökning. Det blir spinn i det och kunder ökar sin deployment väldigt snabbt, säger han i senaste avsnittet av Consids Digitala influencer-podden.

Det uppkopplade hemmet revolutionerade såväl teknik- som vitvarumarknaden i mitten av 00-talet. Efter ett stort tekniksprång kommer, som oftast, en viss recession där hinder dyker upp. Bland annat i form av lagstiftning.

– Ibland är det svårt att se var man är, men vi är mitt inne i en sådan kraftig revolution och ökning. Vi har ju haft GDPR, regleringar och sådana saker som vi måste ta oss igenom, och det är en ganska orolig omvärld. Vi har också gått igenom en komponentsituation – eller vi är väl egentligen fortfarande i den – och säkerhet kommer att bli en viktig fråga, fortsätter Niklas Agerhem.

Han själv är med och driver Telenors IoT-satsningar och -tjänster via Complete och Connect. Istället för att utveckla egna produkter inom IoT hjälper företagen andra att koppla upp sina enheter mot mobila nät runt om i världen.

– Med IoT Complete gör vi en bredare tjänst och tar större ansvar för att skicka data från din produkt som du kanske har som industriell tillverkare, till en molntjänst, kan du jobbar med core-delen, säger Niklas, och förklarar skillnaderna mellan företagen:

– Vi ser många bolag där man kanske för tillfället inte vill investera i den mjukvaruutveckling och hårdvaruutveckling som krävs. Då kan man komma i gång med IoT Complete snabbt – inom några veckor i stället för att dra i gång ett tungt teknikprojekt.

De kommande åren är minst sagt intressanta för IoT. 2025 räknar Telia med att 99 procent av Sverige har 5G-nät.

Niklas Agerhem liknar det vid en motorväg:

– Vi har bilar på motorvägen och blir det mer och mer bilar så måste man bygga bredare motorväg. 5G kommer bli en bredare motorväg för IoT.

En annan faktor är hållbarhet. Att på distans kunna koppla upp produkter kommer i sin tur minska resanet. Och, på tal om resande så är det branschen där Agerhem ser störst potential och utveckling just nu.

– Fordonsindustrin har varit drivande och det kommer att fortsätta, det är olika lagkrav som styr det. Även uppkoppling av alla elmätare har historiskt varit en sådan drivkraft, men nu är det mycket av de generella industribolagen som är på stark frammarsch.

Digitala influencer-podden släpps på torsdagar och finns där poddar finns.