Nyheter

Så kan du locka tillbaka fordonstekniker som slutat

2019 började två manliga fordonstekniker – 19 respektive 21 år gamla – sin anställning hos Meca-anslutna Fänriks Fordonsteknik i Kristinehamn. Efter bara några år lämnade båda sin tjänst på företaget och gick till andra jobb i andra branscher.

– Det kändes otroligt tråkigt, dels för att de valde bort yrket och för att vi tappade två väldigt duktiga medarbetare, säger Madelene Fändriks Leandersson som är delägare och driver Fändriks Fordonsteknik tillsammans med maken Torbjörn.

Men i augusti återvände en av de två tidigare anställda till Fändriks Fordonsteknik, och några veckor innan julafton kom även den andre killen tillbaka. Fick Fändriks Fordonsteknik uppleva ett julmirakel, eller finns det andra förklaringar?

– Den ena har fått lite nya arbetsuppgifter sedan han kom tillbaka till oss i somras. Förra gången han jobbade hos oss så var han fordonstekniker. Han började som praktikant hos oss via vuxenutbildningen. Han var först på en annan verkstad, men där trivdes han inte. Han jobbade hos oss i något år och sedan började han jobba hos en vitvarutillverkare – åkte ut till kunderna och kontrollerade och servade deras tvättmaskiner, kylskåp med mera. Där jobbade han några år innan han kom tillbaka till oss.

Varför tror du han slutade hos er?

– Jag tror han kanske blev lite trött på att skruva bil. Han blev förflyttad till vår verkstad som vi hade i Karlskoga tidigare. Men han trivdes inte riktigt där, men det var på egen begäran som han fick prova att jobba där.

Och nu är han tillbaka igen. Vad har han för arbetsuppgifter nu?

– Nu jobbar han i kundmottagningen tillsammans med mig, och hoppar in i verkstaden och jobbar lite då och då. En grej som är lite kul är att han inte var den typen av person som gillar att jobba med kundkontakter förut, utan det är något som vuxit fram hos honom på det jobb han hade innan han började hos oss igen.

– Som arbetsgivare är de bra om man är lite av en personkännare, för att veta som passar för vilka roller på arbetsplatsen.

Men vart tog den andra killen vägen som jobbade hos er, innan han kom tillbaka igen?

– Han tog jobb på en grisgård. Sedan jobbade han även en sväng på en lastbilsverkstad. Och sista svängen innan han kom tillbaka hos oss så jobbade han som grävmaskinist.

Och varför kom han tillbaka till er?

– Han sa till oss att ”Nu har jag testat på lite annat jobb, men jag känner att det är det här som jag faller tillbaka på”. Gräset var helt enkelt inte grönare på andra sidan.

Och hur fick ni kontakt med era två tidigare anställda igen?

– Den förste killen tog kontakt med mig. Dels var han hemma hos mig i ett jobbärende – vår värmepump gick sönder, så han var hemma och kollade på den. Så vi pratade lite. Och sedan lämnade han in sin servicebil till vår verkstad. Då nämnde jag att vi kanske skulle annonsera efter personal, och då sade han att han kanske var lite intresserad. ”Jag ringer dig till veckan”, sa jag till honom då. Och på den vägen är det.

– Den andra killen var det vi som tog kontakt med. Jag skickade något litet meddelande på Snapchat med ”Saknar du oss inte lite grann?”. Och han svarade sedan med att ”Jo, jag funderar lite på att komma tillbaka…”

Vilka arbetsuppgifter har han nu?

– Han gick tillbaka in i verkstaden. Och han är en sådan person som helst slipper jobba med kundkontakter. Så det har vi sagt att han slipper göra i mesta mån. Och det tror jag var en sak som gjorde att han kände sig trygg och nöjd med att komma tillbaka till oss. Han visste att han fick jobba med de arbetsuppgifter han trivs med.

Bedömer du att lönen var en viktig fråga som gjorde att dessa två medarbetarna lämnade er eller kom tillbaka till er?

– Nej, det var i båda fallen att de ville prova något annat jobb. Sedan är det naturligtvis så att de har en högre lön idag – de har ju varit borta i flera år och har skaffat sig mer erfarenhet och vi behövde förstås matcha den lön de hade på sitt förra jobb.