Nyheter

Johan Bäcklin, Pireva: ”Kommande generationer kommer ärva en gigantisk VA-skuld”

”Varje generation ska bära sin egen kostnad för den infrastruktur och samhällsservice man nyttjar. Men det är omöjligt utifrån dagens lagstiftning.”

Det skriver Johan Bäcklin, vd Piteå Renhållning och vatten (Pireva) i en debattartikel i Altinget:

”Vartenda VA-bolag i Sverige bedriver en samhällskritisk verksamhet, och vatten- och avloppssystem spelar en central roll i alla människors vardag. Nu står infrastrukturen inför gigantiska investeringsbehov – med en lagstiftning som haltar. Enligt Svenskt vattens senaste rapport handlar det nationellt om 560 miljarder kronor.”

”Den stora utbyggnationen av Sveriges VA-infrastruktur skedde främst under 1950–70-talet. Utbyggnaden skedde med statliga bidrag, och sedan dess har respektive kommun ansvarat för förvaltningen. När vi nu åter står med stora investeringsbehov behöver lagstiftningen hänga med.”

”Enligt VA-lagen får inte kommunala VA-bolag göra positiva resultat. Det innebär att vi inte heller kan amortera eller spara kapital på lång sikt. Enligt lagen får inte heller taxorna överskrida det som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att driva verksamheten. För att klara de gigantiska investeringarna krävs bland annat rejält höjda taxor. Verkligheten just nu är att vår taxa är så låg att det inte ens täcker våra faktiska kostnader. Hur vi då ska klara av våra framtida jätteinvesteringar är en gåta.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.altinget.se/artikel/kommande-generationer-kommer-arva-en-gigantisk-va-skuld

Foto: knavilio