Nyheter

Laserblästring visades på Ytskyddsdagarna

På årets Ytskyddsdagar presenterades såväl nya etablerade som beprövade metoder för ytskydd och underhåll. Ett exempel var ett system för rengöring och profilering med pulserande laser som ett alternativ till traditionella metoder för blästring. Med laser behövs inget blästermedia och arbetet sker ljudlöst och med väldigt lite damm.

Laserblästring kan användas både för rengöring och för profilering. Fördelar är att det bildas minimalt med damm och att det inte behövs något media som sand, grus, torris eller kemikalier. Det betyder även att man slipper arbetet med att samla upp och transportera bort mediet. Det gör även metoden miljövänlig.

– Du kan använda lasern i naturen och vid vatten. Vid arbete på en bro behöver den inte packas in i skyddande material för att hindra att partiklar hamnar i vattnet. Det spar mycket tid på ett projekt, säger Ferre Bynoe som är affärsutvecklare på det belgiska företaget Laser Flux som tillverkar maskiner för laserblästring.

Säkerhet för operatören

Han påpekar även att blästring med laser innebär mindre säkerhetsrisk för operatören. Det enda skydd som behövs är glasögon för att laserpulserna inte ska skada ögonen. I vissa fall kan även ansiktsmask behövas.

Men det finns även nackdelar med lasermetoden. Maskinerna är relativt dyra i inköp.

– Utrustning för sandblästring är billigare. Men å andra sidan tillkommer då kostnad för att ta hand om spillet. Om du kan använda laserutrustningen ofta kan det ge en väldigt bra avkastning på investerade pengar. Livslängden på vår lilla maskin är 80 000 arbetstimmar och på den större är det 100 000 arbetstimmar.

Andra faktorer att tänka på är om den beläggning som ska blästras bort är väldigt tjock går lasermetoden lite långsammare. Vid extrema rostangrepp krävs manuellt förarbete för att ta bort det värsta innan lasern kan användas.

För- och nackdelar

Det finns även en säkerhetsrisk för omkringstående. Det kan lösas med säkerhetsglasögon för de som måste vara i omedelbar närhet eller med en enkel skyddsskärm för att skydda förbipasserande.

– Man får jämföra metoder och kostnader och välja det som passar bäst för varje projekt. Det här är en bra metod, men vi måste undersöka om det finns en marknad för detta i Sverige. Min rekommendation till företag som vill prova är att hyra en maskin och testa innan man köper utrustning, säger Tommy Thörn på Ytskyddsakademien.

I nästa nummer av Dagens Infrastruktur presenterar vi fler nyheter från årets Ytskyddsdagar.