Nyheter

Lättare att hitta på årets maskinmässa på Solvalla

I sommar är Svenska Maskinmässan tillbaka på Solvalla i Stockholm 30 maj–1 juni. All monteryta är redan fullbokad på Sveriges största mässa för anläggningsmaskiner. Till årets upplaga har området för maskindemonstrationer utökats och arrangörerna har lagt mycket arbete på att göra det lättare för besökarna att hitta det de är intresserade av.

– Mässan är slutsåld och det känns väldigt kul. Utställarna är engagerade och beredda att satsa stort på mässan. Det visar att de accepterat den som en bra mötesplats för maskinbranschen. Vi har klart med cirka 110 utställare där den största montern är 3 000 kvadratmeter och de minsta 50 kvadratmeter, säger Anton Erlandsson som är mässansvarig för Svenska Maskinmässan.

Den senaste upplagan av Svenska Maskinmässan genomfördes 2022 och då kom det 11 230 besökare för att titta på vad de 100 utställarna hade att visa.

Svenska Maskinmässan arrangeras vartannat år på Solvalla travbana i Stockholm. Den kom till för att branschföreningen Maskinleverantörernas medlemsföretag ville ha en mässa med maskinerna och besökarna i fokus. På mässan får endast företag som är medlemmar i Maskinleverantörerna ställa ut.

– Tack vare att alla utställare är medlemmar i Maskinleverantörerna så garanterar detta även trygga affärer på plats för besökarna. Genom medlemskravet så behåller man även fokuseringen på just maskinerna samt de applicerbara tillbehören.

Utökat demoområde

Bland årets nyheter märks bland annat ett utökat demoområde i utkanten av utställarområdet.

– Det ger möjlighet att visa fler maskiner i arbete. Erfarenhet från tidigare mässor visar att besökarna gillar när det rör på sig. Det kommer även att visas många maskinnyheter i montrarna.

Till årets mässa har arrangörerna ambitionen att göra det enklare för både besökare och utställare att hitta på mässområdet.

– Det behövs för de som aldrig varit på Solvalla förut men vi vill även underlätta för tidigare besökare. Vi är inte klara än men tanken är att skapa någon form av aktivitetskarta plus att vi ska ha bättre och tydligare skyltning, berättar Anton Erlandsson.

Meningen är att underlätta för besökare som söker en viss typ av maskin, utrustning eller tillbehör att enkelt kunna se var dessa finns.

– En traditionell mässkarta med namn på utställare och monternummer säger egentligen inte så mycket om vad som finns i montrarna och vad som händer där. Till exempel är det många utställare som har seminarier i sina montrar. Vi vill ta mässkartan till nästa nivå och tittar på olika lösningar, bland annat någon form av animering i 3D-format.

LEGO och maskiner

I samarbete med David Gustafsson på företaget Brickscale, som vann Lego masters 2020, kommer Svenska Maskinmässan att ha en aktivitet på mässan till förmån för Barncancerfonden.

– Vi kan inte avslöja än vad det blir för aktivitet men både besökare och utställare ska kunna delta.

En inte allt för vågad gissning är väl att den planerade aktiviteten kommer att innehålla legobitar och maskiner av något slag.

– Sen får vi inte glömma branschfesten på torsdagskvällen efter mässans stängning. Där har utställarna möjlighet att bjuda in gäster. Den brukar vara väldigt populär och där knyts många kontakter och affär görs upp, påpekar Anton Erlandsson.