Nyheter

Mitt Favoritord123! – Ja, ditt lösenord är lätt att komma ihåg, men är det lätt att gissa också?

Text: Jelle Wieringa, Knowbe4

Går du också runt och tror att du har ett påhittigt och säkert lösenord som skyddar dina konton och din information från hackare? Cyberbrottslingar skyr inga medel när det gäller att ta sig in i våra nätverk så att de kan stjäla information och pengar. Det bästa vi kan göra är att göra det så svårt för dem som möjligt.

Men faktum är att så många som 81 procent av alla hackningsrelaterade säkerhetsintrång orsakas av antingen svaga eller stulna lösenord. Det visar ny forskning om IT-säkerhetsbrott från Knowbe4. Ett svagt lösenord innebär att kodordet du har valt är så uppenbart att hackaren kan gissa sig till det och komma åt din information.

En tydlig trend pekar på att vi svenskar väljer lösenord som är för självklara, ändrar dem för sällan och använder dem till för många konton på samma gång. Och eftersom svaga lösenord är den vanligaste orsaken till hackningsrelaterade säkerhetsintrång, tillsammans med lösenord som stulits från databaser, är detta definitivt något att tänka på.

Så vad ska du göra för att få hög säkerhet när du väljer lösenord?

1. Använd udda favoritord

Visst är det trevligt om du har ett speciellt ord som är lätt att komma ihåg – så länge det inte är dina barns förnamn eller din födelsedag … För även om det är lätt att komma ihåg så krävs det bara en snabb sökning på Facebook för att hackare ska få reda på ditt barns namn eller din födelsedag. Därför är Emma1234 eller Emil0211 inte bra lösenord. Gör det svårt för hackarna när du väljer lösenord och ta något som inte är uppenbart och som inte går att gissa sig till.

2. Byt lösenord ofta

Det är så klart tråkigt att säga hejdå till ditt favoritord, men det går inte att undvika om du vill få hög IT-säkerhet. Om hackare väl har kommit in i dina enheter kan de stjäla alla sparade användarnamn och lösenord som finns lagrade i din webbläsare. Den informationen hamnar sedan ofta på ”dark web”, där alla möjliga skumma typer kommer åt den. Därför är det viktigt att du ändrar dina uppgifter ofta så att eventuell stulen information snabbt blir inaktuell och inte kan missbrukas.

3. Skilj på ditt arbete och privatliv

Studier visar att 50 % av alla anställda använder samma lösenord på jobbet och hemma. Detta är ett problem eftersom det gör ännu större skada om någon stjäl informationen. Generellt sett bör du inte använda samma lösenord till flera olika saker, även om det kan vara svårt att jonglera med många lösenord samtidigt.

Är det något av ovanstående du inte gör? Då är det kanske dags för en liten skärpning på lösenordsfronten!

Foto: kalhh