Nyheter

Ardian gör ny satsning på Norden – slutför förvärv av snabbväxande datacenterföretag

Ardian, en global investerare som förvaltar och rådger tillgångar värda 164 miljarder USD, har slutfört förvärvet av Verne, som levererar hållbara datacenterlösningar, från Digital 9 Infrastructure. Ardians satsning i Verne omfattar mer än 1,2 miljarder USD och man kommer att bidra med sektorexpertis och erfarenhet för att stötta Vernes fortsatta expansionsresa i Norden och vidareetablering på regionala tillväxtmarknader.

Ardian har kontor i Stockholm och investerar sedan flera år tillbaka alltmer i Norden – med ett särskilt fokus på hållbara energi- och infrastrukturlösningar.

Med 170+ kunder i norra Europa är Verne framstående inom hållbara datacenterlösningar i regionen. Med förvärvet lägger Ardian nu in nästa växel i den pågående satsningen på Norden.

För att möjliggöra Vernes expansionsresa i norra Europa kommer Ardian att bidra med resurser, regional förståelse, sektorexpertis och erfarenhet från aktivt ägande längs hela värdekedjan inom digital infrastruktur.

– Ardian har stora ambitioner för Norden. Vi kommer att använda oss av vår djupa förståelse för digital infrastruktur för att stötta Vernes expansion och tillväxtresa. Vi har imponerats av deras innovativa och miljövänliga sätt att driva datacenter, med förnybar energi och användning av befintliga anläggningar för att minska klimatpåverkan. Verne är en möjliggörare i tider som kommer att präglas alltmer av högpresterande datorsystem och artificiell intelligens (AI), säger Simo Santavirta, Senior Managing Director, Ardian.

Ardian sätter stort värde på tillgången av förnybar energi som har gett Norden positionen som en av världens snabbast växande regioner för hållbara och internationellt uppkopplade datacenter.

För Verne innebär en ökande efterfrågan på högre datakapacitet att företaget är väl positionerat för att dra nytta av betydande strukturell marknadstillväxt i framtiden. Vernes vision har sedan starten 2012 varit att hjälpa kunder att utveckla sin digitala infrastruktur på ett kostnadseffektivt sätt, samtidigt som de minskar sitt klimatavtryck.

Mot denna bakgrund kommer Ardian att stödja Vernes ledningsgrupp i implementeringen av en ambitiös tillväxtstrategi i Norden och möjliggöra för att en större kundbas att få tillgång till deras lösningar och tjänster.

Verne är en marknadsledande leverantör av datacenterlösningar och tjänster för organisationer och verksamheter som arbetar med högpresterande datorsystem, som AI, maskininlärning och stora språkmodeller.

– Det är med stor glädje som vi nu blir en del av Ardian. Vårt mål är att fortsätta leverera hållbara datacenterlösningar i Norden och att hjälpa organisationer att skala upp sin digitala infrastruktur på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt, säger Dominic Ward, vd för Verne.

Ardians befintliga portföljinvesteringar inom förnybar energi i Norden uppgår till 3 miljarder USD. Ardian har gjort totalt 13 investeringar i Norden, bland dem Recipharm, Andberg Vind, Ramudden, OptiGroup, och Lyrestad Holding i Sverige.

Foto:Panumas Nikhomkhai