Nyheter

Inte längre bara männens territorium – en maskinsektor i omvandling

Maskintillverkning, industri, byggnation och verkstad: Typiskt manliga branscher – i alla fall om man lyssnar på förutfattade meningar i samhället. Det finns nämligen fortfarande de som utgår från att kvinnor inte är intresserade av teknik och maskiner.

En åsikt som sedan länge är förlegad, vilket de fyra kvinnorna inom nyckelroller på industriauktionshuset Surplex är ett levande bevis på.

Industri och maskintillverkning – branscher som länge ansågs vara traditionellt manliga – står nu inför stora förändringar. Efter att i årtionden ha präglats av en traditionell syn på könsroller och könsfördelning försvinner nu allt fler av de gränser som tidigare hindrat kvinnors tillgång till tekniska yrken och ledande positioner.

Statistiken visar på en ljus framtid: Andelen kvinnor inom de här områdena ökar. Utvecklingen är ett bevis på det ökade fokuset på mångfald i arbetslivet. Men fortfarande står kvinnor ofta inför många utmaningar.

Nya perspektiv: Kvinnor i tekniska yrken

Ett traditionellt manligt företag är även Surplex, ett industriauktionshus för begagnade maskiner inom metall- och träbearbetning samt byggnation.

Det avspeglas inte bara i branschen, utan även i de olika befattningarna och uppgifterna: Surplex projektledare och säljansvariga, som ofta är tekniskt utbildade, ansvarar för inköp av maskiner och genomförande av olika auktioner, och fungerar som direktkontakt för de övervägande manliga säljarna.

Därmed är det ingen överraskning att två tredjedelar av Surplex medarbetare är män.

Men Karin Schneider, Head of HR på Surplex, ser en positiv utveckling när det gäller andelen kvinnor på Surplex. Samtidigt är erfarenheten hos kvinnliga sökande fortfarande ett problem:

– Trenden att fler kvinnor söker sig till ’typiskt manliga yrken’ är fortfarande relativt ny, och erfarenheten hos många kvinnliga sökande till högre befattningar är dessvärre ofta inte tillräcklig.

Surplex ledning består av tre personer, varav en är kvinna: Ghislaine Duijmelings.

– Det är bevisat att team med större mångfald presterar bättre. Därför är det viktigt att medvetet fokusera på detta. Vid intern rekrytering vill vi vända oss direkt till kvinnor med nya möjligheter.

Schneider tillägger:

– För oss handlar det inte så mycket om vilket kön en person har, utan snarare om personens kvalifikationer. Egenskaper som kön ska egentligen inte ha någon betydelse i vårt moderna samhälle.” Rätt förutsättningar saknas alltså inte – men varför finns det då så få kvinnor i branschen?

Övervinn utmaningarna och tro på dig själv

– Jag tror att det beror på kulturella aspekter som traditionella könsroller, hur utbildningen är uppbyggd och att det finns få kvinnliga förebilder i de här branscherna. Även de här sektorernas framtoning som ’männens territorium’ kan avskräcka kvinnor, säger Duijmelings.

Hon vidareutvecklar därmed Schneiders frågeställning:

Hur modernt är egentligen dagens samhälle?

Att det finns så få kvinnor i branschen beror inte på att de stängs ute av männen.

Det vet både Nancy Castañeda, projektledare för Surplex i Spanien, och Kristina Voosholz, inköp och förvärv, av egen erfarenhet.

– Det är klart att jag någon gång har fått höra ’Vet du överhuvudtaget något om maskiner?’, men då gäller det att inte ta åt sig, utan att på ett trevligt sätt motbevisa fördomarna, berättar Voosholz om sina erfarenheter inom handeln  med begagnade maskiner.

Tack vare sin mångåriga erfarenhet i branschen har hon tillräckligt självförtroende för att tillrättavisa skeptiska affärspartners.

Och Nancy Castañeda har samma inställning:

– Ibland har jag känt att jag har varit på fel plats, eftersom jag bara har varit omgiven av män. Men jag har alltid vetat att mitt arbete är bra nog och att jag tror på mig själv. Skeptiker har snabbt blivit omvända och i dag har hon mycket goda relationer med sina affärspartners. Att någon helt vägrat samarbeta har de båda hittills aldrig upplevt under sin tid på Surplex.

Att kombinera karriär och familj: En fråga om flexibilitet

Det är inte alltid enkelt att kombinera familj och barn med rollen som VD, men för Duijmelings innebär det inget hinder. ”Det är viktigt att vara flexibel. Jag stressar inte upp mig om något oförutsett inträffar. Att ta ansvar handlar även om att göra prioriteringar. Och även om barnen alltid är prio 1 så är hon mån om att agera förebild och visa dem att det är viktigt att vara oberoende och förverkliga sig själv.

Även Castañeda har liknande erfarenheter av balansen mellan yrkesliv och familj. Som mamma upplever hon att det tuffaste är att vara borta från familjen – en erfarenhet som hon även delar med sina manliga kollegor.

– Men sanningen är att jag får stort stöd av min man.

Flexibilitet är med andra ord det viktigaste för mammor – inte bara i tekniska yrken. Surplex som arbetsgivare fokuserar aktivt på att skapa en miljö där alla anställda kan kombinera arbete och privatliv. Det kan ske genom flexibla arbetstider, möjlighet till deltidsarbete, Workation (Work & Location, alltså arbete i ett annat land) eller hemarbete.

Mångfald är nyckeln till framgång

Kvinnor medför nya perspektiv på marknaden. Studier visar att team med en mix av olika kulturer, kön och åldrar är mer framgångsrika. Det kan låta som en kliché, men en jämnare könsfördelning leder till bättre beslut, eftersom männens ofta extrema riskbenägenhet kompletterar kvinnors ofta överdrivna försiktighet. Det viktigaste är med andra ord att kvinnor vågar ta steget in i tekniska branscher.

För alla kvinnor som funderar över om maskinmarknaden är något för dem eller om de hellre ska välja en annan karriär har Ghislaine Duijmelings ett tips:

– Mitt råd till andra kvinnor är: Du är perfekt precis som du är. Ta plats som kvinna! Låt dig inte begränsas av det du inte vet.