Nyheter

Sweco vinner nytt spårvägsprojekt i Finland värt 6 MEUR

Sweco ingår i en allians som har anlitats för att tillhandahålla designtjänster i ett projekt för att bygga den första spårvägen i Åbo i Finland. I projektet ingår utformningen av 19 nya stationer. Värdet för Swecos del av projektet uppgår till omkring 6 MEUR.

Den nya spårvägen kommer att bli cirka 12 kilometer lång med 19 hållplatser från hamnen via centrum till stadsdelen Kråkkärret. Spårvägen kommer att öka Åbos kollektivtrafikkapacitet, bidra till stadens tillväxt och hjälpa staden att nå sina klimatmål.

– Vi är mycket glada över att vara delaktiga i att utforma den nya spårvägen i Åbo. Det är ett omfattande stadsutvecklingsprojekt som kommer att påverka utvecklingen av staden och den urbana regionen under kommande årtionden. Etableringen av ett hållbart kollektivtrafiksystem kommer att bidra till Åbos mål att bli koldioxidneutrala till 2029, och till att i framtiden bli en av världens ledande städer inom klimatomställning och naturskydd, säger Thomas Hietto, vd för Sweco Finland.

Utvecklingsfasen startar i april 2024 och baserat på en preliminär bedömning kommer byggfasen att äga rum mellan 2026 och 2031. Passagerartrafiken väntas komma igång i början av 2030-talet.

Detta storskaliga projekt ska genomföras i form av en allians mellan Sweco, GRK Suomi, Ramböll Finland och NRC Group Finland.

Sweco är ett ledande europeiskt konsultföretag på transportområdet, med 6 000 experter inom mobilitet och aktiva resor, elektrifiering och fossilfria bränslen, trafiksäkerhet och klimatanpassning av infrastruktur. Sweco har omfattande erfarenhet av järnvägsprojekt i Europa och medverkar även i utbyggnader av spårvägstrafiken i Tammerfors och Helsingfors.

Foto: Jarkko Mänty