Nyheter

Sjöfartsverket: Stabil start på 2024 för sjöfarten

Trots förseningar i Panamakanalen och störningar av handelsflöden efter attacker i Röda havet som tvingat sjöfarten att ta omvägar, låg godsmängderna i de svenska hamnarna stabilt årets första kvartal jämfört med förra året. Passagerarvolymerna ökade marginellt med 1,5 procent.

Det visar Sjöfartsverkets statistik.

Antalet anlöp till de svenska hamnarna minskade med fem procent under årets första kvartal jämfört med samma period föregående år, men godsmängderna ligger kvar på samma nivå. Nio av tio varor till och från Sverige går någon gång via sjöfart och den ekonomiska påverkan i form av lågkonjunktur och inflation som hade effekt på sjöfartstransporterna förra året, verkar nu ha stannat av.

– Godsvolymerna avspeglar konjunkturläget. Vi ser nu att minskningen stannat av, vilket tyder på en begynnande ljusning i ekonomin. Vi ser heller inga tydliga spår av att mängden gods till och från Sverige bromsat in på grund av situationen i Röda havet som påverkat sjöfarten globalt, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

Totalt lastades och lossades drygt 27 miljoner ton gods till de svenska hamnarna. Den hamn där mängden gods ökade mest var Göteborg, följt av Jätterön och Karlshamn. Störst minskning av godsmängder hade Brofjorden, Trelleborg och Norvik.

Under årets första tre månader reste drygt 3,2 miljoner passagerare till och från de svenska hamnarna. Jämfört med föregående år är det en ökning med 1,5 procent.

– Passagerartrafiken ligger i stort sett stabilt, även om det finns lokala variationer, fortsätter Niclas Härenstam.

Störst ökning av antal passagerare hade Ystad, följt av Helsingborg och Göteborg. Passagerarvolymerna minskade mest i Stockholm, därefter Kapellskär och Trelleborg.

Om Sjöfartsverkets statistik

Informationen är baserad på inkomna farledsdeklarationer till Sjöfartsverket för avgiftspliktiga fartyg med storlek 300 GT, bruttodräktighet (kubikmeter innesluten volym) eller större som lastat eller lossat passagerare eller gods i Sverige enligt Sjöfartsverkets avgiftsmodell.

Sjöfartsverkets statistik är indelad efter hamnstäder enligt LOCODE, FN:s kod för handels- och transportplatser, ett geografiskt kodningssystem som utvecklats och underhålls av FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE).

Nedan redovisas de tio största hamnarna i Sverige för deklarerade antal anlöp, gods- respektive passagerartrafik för januari, februari och mars 2024.

På Sjöfartsverkets webbplats finns en förteckning över anlöpen till alla svenska hamnar.

Foto: Björn Kronsell