Nyheter

Så kan framtidens utmaningar för datacenter lösas 

Mängden data som används i samhället ökar drastiskt i takt med att alltmer AI, IoT och elbilar används. Till följd av detta ökar kraven på datacenters kapacitet, samtidigt som dess energiförbrukning väntas öka markant. Detta innebär en rad utmaningar för datacenterbranschen de kommande åren. Marcelo Pizzato på energihanteringsföretaget Eaton, delar med sig av fyra tips på hur datacenterföretag kan hantera utmaningarna. 

Marknaden för datacenter växer till följd av den kontinuerliga utvecklingen av dataintensiva branscher, vilka påskyndas av den utbredda användningen av molntjänster världen över. Pågående innovationer inom Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens (AI) är andra viktiga faktorer. 

Tillväxten innebär dock en rad utmaningar. Dessa innefattar datacentrets totala livscykelperspektiv när det gäller hållbarhet och lagstiftningstryck från EU för att övervaka datacentrens energiprestanda och vattenfotavtryck. Datacenterbranschen skulle gynnas av att agera nu, med förväntan om strängare regler framöver, menar Marcelo Pizzato, affärsutvecklingschef för datacenter i Norden på Eaton. 

– Branschen kan tjäna mycket på att ta ansvar, både när det gäller rykte men antagligen även ekonomiskt. Minskad energiförbrukning och vattenanvändning kommer att spara pengar på lång sikt, även när kostnaden för förbättringar tas med i beräkningen, säger Marcelo Pizzato.

Marcelo delar med sig av fyra tips på hur datacenterbranschen kan hantera de utmaningar den står inför de kommande åren.

AI ställer nya krav på datacenter – ny utformning krävs

Artificiell intelligens spelar en allt viktigare roll i livscykelhanteringen av datacenter. Tekniken övervakar inte bara datacentrens tillstånd i realtid, utan ger även djupare insikter om verksamheten och underlättar prediktiv analys. Detta ger operatörerna bättre möjligheter att hantera prestanda och skapar bättre insikt i var deras framtida datacenter bör placeras.

Men AI medför även utmaningar för datacenterbranschen. Enligt TIRIAS Research kan databehovet från generativa AI-applikationer som exempelvis ChatGPT leda till att antalet arbetsbelastningar som bearbetas i världen femtiofaldigas fram till 2028. En sådan exponentiell ökning av efterfrågan kan leda till förändrade kundkrav när det gäller utformning och arkitektur av datacenter, vilket kan kräva nya lösningar. Redan idag finns en av lösningarna tillgänglig: prefabricering. Modulära datacenter är en metod som gör det möjligt att distribuera datacenterkapacitet där den behövs. 

Kraftbegränsningar kräver nya platser

Fram till nyligen har knutpunkterna för datacenter varit storstäder som Frankfurt, Amsterdam och Dublin. Att många huvudkontor är belägna i dessa städer samt de naturliga ekonomiska fördelarna som följer robust telekommunikation och idealistisk kunddemografi har varit de främsta skälen.

Många länder har idag restriktioner för att ansluta nya och stora belastningar till elnätet, vilket gör det allt svårare att få tillstånd att bygga eller expandera datacenter. Därför har det uppstått en trend där allt fler flyttar från de traditionella naven och i stället etablerar datacenter där kraftbegränsningar är en mindre utmaning, vilket gör det enklare att få tillstånd.

Ökad kapacitet med minskad energiförbrukning

Datacenters centrala roll i det moderna samhället medför ett stort miljöansvar för operatörer. En återkommande utmaning de kommande åren är att lyckas åstadkomma mer med en bibehållen eller minskad energiförbrukning.

Datacenter kommer att analyseras ur ett livscykelperspektiv i enlighet med Scope 3 i Greenhouse Gas Protocol. Det innebär att fokus flyttas från enskilda mätvärden till hela systemets prestanda, med hjälp av programvara som tar hänsyn till aspekter som tillgänglighet, skalbarhet, flexibilitet och kommersiell effektivitet för grundlig och detaljerad hållbarhetsrapportering. Därför bör vi se fler energilagringssystem, mer produktion på plats, avancerad kylning och alternativ till dieselgeneratorer. Dessutom bör mer fokus ägnas åt hur datacenter kan fungera tillsammans med elnätet. 

Strängare myndighetskrav

Datacenterbranschen har uppmärksammats av de myndigheter som ansvarar för tillsyn för att uppnå FN:s mål om koldioxidneutralitet senast 2050. EU har reviderat sitt energieffektivitetsdirektiv, vilket innebär att medlemsländerna är skyldiga att övervaka datacenters energiprestanda och vattenfotavtryck.

Direktivet anger även att en databas på EU-nivå ska samla in och publicera denna information. Datacenterbranschen bör därför vara förberedd på att beslutsfattare och tillsynsmyndigheter kommer att inta en mycket strängare hållning när det gäller miljöintegritet framöver.