Nyheter

Två EU-navigationssatelliter uppskjutna – styrs från Beyond Gravity i Göteborg

På lördagen sköts ytterligare två navigationssatelliter från EU:s globala satellitnavigeringssystem Galileo upp i rymden från Florida, USA. Beyond Gravity (tidigare RUAG Space) i Göteborg har konstruerat datorn, även kallad hjärnan, som styr navigationssatelliterna i deras omloppsbana.

Lördagen den 27 april sköts ytterligare två europeiska navigationssatelliter upp i rymden med hjälp av en Space-X raket. Detta innebär att antalet Galileo navigationssatelliter i rymden, som styrs från Göteborg, gått från 28 till 30 stycken.

– Alla Galileosatelliter i omloppsbanan, samt dessa två senaste, styrs av vår dator här från Göteborg. Vi har varit med i Galileo-projektet från dag ett och spelar en viktig roll i byggandet och utvecklingen av det europeiska navigationssystemet, säger Erika Hult, platschef i Göteborg och Director Electronics Engineering.

Beyond Gravitys dator levererades till satellitbyggaren OHB System AG i Bremen, Tyskland.

Hjärnan för Galileo-satelliterna

Beyond Gravity har konstruerat och tillverkat den dator, den så kallade hjärnan, som ombord på satelliten styr och övervakar Galileo-satelliternas last och andra delsystem.

Datorn övervakar också satelliternas dagliga status, t.ex. temperatur, för att säkerställa att satelliterna är funktionsdugliga. Beyond Gravity har också levererat nyttolastantennen till Galileo-satelliterna. Antennen används för att ladda upp nyttolastdata till signalgeneratorerna ombord.

– Datan används för att förbättra satellitens position, vilket i sin tur är viktigt för att alla ska ha så bra positionsdata för sin telefon, bil eller klocka, förklarar Erika Hult.

Galileo tillhandahåller global positionering, navigering och tidsbestämning

Det europeiska navigationssystemet Galileo, även kallat ”European GPS”, har skapats av den europeiska rymdorganisation (ESA) som drivs av EU:s rymdprogramkontor.

Galileo är ett icke privatägt satellitnavigeringssystem som tillhandahåller global positionering, navigering och tidsbestämning. Med minst fyra satelliter som ständigt är synliga för användaren blir positioneringen mycket mer precis än med tidigare system, ner till en meter.

Galileo-programmets fas med full operativ kapacitet förvaltas och finansieras helt och hållet av Europeiska unionen. Kommissionen och ESA har undertecknat ett delegeringsavtal enligt vilket ESA agerar som konstruktions- och upphandlingsombud för kommissionens räkning. De åsikter som uttrycks i detta pressmeddelande kan inte på något sätt anses återspegla Europeiska unionens och/eller ESA:s åsikter. ”Galileo” är ett varumärke som tillhör EU.

Mer information om den senaste raketuppskjutningen:

www.euspa.europa.eu/newsroom-events/news/euspa-takes-over-galileo-satellites-leop

Video på raketskjutningen:

www.spacex.com/launches/missio…