Nyheter

Ny undersökning: Svenskarna skjuter på elbilsköpet

Fler än var fjärde svensk kommer inte att köpa elbil förrän tidigast 2028. Ett högt inköpspris är det största hindret. Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort tillsammans med laddboxföretaget Zaptec. 

29 procent av svenskarna planerar inte att köpa en elbil förrän tidigast 2028, visar den nya undersökningen. Höga inköpspriser och viss osäkerhet när det kommer till elbilar anges som anledningar till detta. Samtidigt har andelen som aldrig planerar att köpa en elbil minskat från 19 procent förra året till 9 procent i år.

Det finns dock en tydlig tveksamhet hos svenskarna när det gäller elbilar. En av tre (34 procent) av respondenterna är osäkra eller vet inte när de kommer att köpa en elbil medan endast 2 procent planerar att göra det under 2024.

Högt inköpspris största hindret 

Drygt hälften av de tillfrågade (52 procent) uppger att det höga inköpspriset är det största hindret för att köpa en elbil – en trend som fortsätter. I samma undersökning ifjol var det höga priset på elbilar också ett hinder för många svenskar som går i tankarna att skaffa elbil. Nästan 8 av 10 (78 procent) skulle kunna tänka sig att köpa en elbil om inköpspriset var lägre.

Utöver det höga inköpspriset visar undersökningen att 15 procent inte känner ett behov av att köpa bil över huvud taget och att en del (9 procent) har dåliga möjligheter att ladda hemma.

– Det är tydligt att priset är en avgörande faktor för många svenskar när det gäller elbilar. Att köpa en elbil är dock en klok investering för framtiden, både för klimatet men även att det är billigare att äga. Exempelvis är driftkostnaderna betydligt lägre än för traditionella bensin- eller dieselbilar, särskilt om du har tillgång till laddning vid din bostad, säger John Wastring, försäljningschef på Zaptec Sverige, och fortsätter: 

– Vi behöver se en sänkning av inköpspriset och fler laddningsmöjligheter för att elbilar ska bli ett mer attraktivt alternativ för den breda massan. Vi på Zaptec arbetar dagligen för att påskynda utvecklingen av laddningsinfrastrukturen och göra den tillgänglig för alla. 

Om Zaptec

Zaptecs vision är att förändra världen till det bättre genom att skapa en mer hållbar och elektrisk framtid. Genom att kombinera ledande teknik med en stilsäker form erbjuder de säkra och smidiga laddare för elfordon för både hem och offentliga miljöer. Zaptec grundades i Stavanger i Norge och är idag det ledande laddbolaget på hemmamarknaden och ett av de ledande laddbolagen i Sverige. Läs mer på zaptec.se.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 23–27 februari 2024. Totalt intervjuades 1082 personer i åldern 18–79 år, som kör ett fordon med fossilt bränsle (bensin, diesel, gas). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Foto: Ben Kerckx