Nyheter

Tidningen Finanstid: Spelandet växer trots striktare reglering

En färsk undersökning av Finanstid avslöjar att den svenska spelbranschen fortsätter att växa i snabb takt, trots strängare regler och ökade kontroller inom spelmarknaden. Samtidigt visar undersökningen att utvecklingen i övriga nordiska länder inte följer samma positiva trend som i Sverige.

Den svenska spelbranschen har sett en anmärkningsvärd tillväxt under de senaste åren, enligt Dataspelsbranschens Spelutvecklarindex. Några av de mest framstående siffrorna visar att:

Omsättningen steg med 28 % och uppgick till 24,5 miljarder kronor.

Antalet anställda inom branschen ökade med 20 % till totalt 7 944 personer.

Andelen kvinnor bland nyanställningarna var 44 %.

Svenskutvecklade spel har laddats ner nästan sju miljarder gånger.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelsbranschen, kommenterade utvecklingen på deras hemsida:

– Svensk spelutveckling är en stark exportindustri som agerar på en i hög grad global marknad. Branschens tillväxt drivs både av etablerade företag och nya initiativ inom spelutveckling.

Skillnader mellan Sverige och övriga Norden

Finanstids undersökning belyser en tydlig skillnad mellan den svenska spelmarknaden och övriga Norden. Medan Sverige upplever en blomstrande tillväxt, är utvecklingen i grannländerna mer återhållsam, trots införandet av striktare regleringar i hela regionen.

Regelverk och fortsatt tillväxt

Den svenska spelindustrin har sedan 2019 reglerats av Spelinspektionen, där endast licensierade aktörer får erbjuda spel i Sverige, med en skattesats på 18 % på vinster från spel. Trots den mer reglerade marknaden fortsätter tillväxten att vara stark.

Den svenska online-spelmarknaden förväntas växa med 5,69 % årligen mellan 2024 och 2029.

Bruttospelintäkterna (GGR) nådde 27 131 miljoner SEK under 2023.

Per invånare över 18 år ligger GGR nu på strax över 3 230 SEK.

Trots den strängare regleringen inom spelindustrin fortsätter marknaden att växa i Sverige. För att förstå de psykologiska mekanismerna bakom detta fenomen intervjuade Finanstid flera experter, inklusive Jonas Evander, legitimerad psykolog och psykoterapeut. Evander förklarade hur grundläggande mänskliga beteenden och biologiska system ligger till grund för vårt spelande.  

Här var några av frågorna:

Hur kan spelindustrin fortsätta växa trots striktare regler?

– Vi människor har en förmåga att lära oss av konsekvenser. Om ett beteende följs av en konsekvens som upplevs som positiv agerar vi på det sättet oftare i framtiden. Om du äter något som smakar gott ökar sannolikheten att du gör det igen. Det här kallas för förstärkning.

Vad är det som gör att dopamin spelar en så stor roll i vårt spelande? 

– Förstärkning har en biologisk grund. Olika delar av hjärnan samt dopamin och andra signalsubstanser bidrar till att vi ägnar oss åt beteendet oftare. På det här sättet har förstärkning hjälpt oss människor att anpassa oss och överleva sedan urminnes tider. 

Kan du förklara hur spel fungerar som en coping-mekanism för stress och ångest? 

– Vårt beteende påverkas i högre grad av kortsiktiga konsekvenser än långsiktiga. Smaken av en till godis i stunden styr ditt beteende mer än vilken långsiktiga påverkan godisen kan ha på din hälsa. På samma sätt konkurrerar de snabba kickarna i spel ofta ut mer långsiktiga negativa konsekvenser. Många spel är designade för att dra nytta av människans uråldriga biologiska system. De är skapade för att vara så förstärkande möjligt så att vi ska fortsätta spela.

Källor:

Rätt kompetens kan få spelbranschen att fortsätta växa 

Jonas Evander från Amedo, Leg. psykolog, leg. psykoterapeut och specialistpsykolog 

Spelbolag med svenska licenser omsatte 27,1 miljarder kronor under 2023 

Miljöpartiet föreslår riktade satsningar på spelbranschen 2024

 Dataspelsbranschen: Spelutvecklarindex

 Summary of EU video games industry funding calls for 2024 – EGDF

Nödropet: ”25.000 spelutvecklare fattas i Sverige” – Dagens industri