Tisdag 20 augusti införs premien på 10 000 kronor för den som skrotar sin gamla bil och byter till elbil. Klimatnyttan bli minimal, slår 2030-sekretariatet fast, och efterlyser skyndsamt mer omfattande och träffsäkra styrmedel så Sverige klarar EU:s och våra egna 2030-klimatmål.
– Inte många tar klivet från skrotbil till elbil, så premien kommer i huvudsak att förbli outnyttjad och vi misstänker att regeringen kalkylerar med att behålla stora delar av anslaget. Klimatnyttan per bil är inte heller så stor, eftersom skrotbilar inte rullar särskilt många mil, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.
Kritiken mot regeringens förslag har varit massiv, med fokus på den begränsade klimatnyttan – även om premien skulle nyttjas fullt ut motsvarar utsläppsminskningen på 200 000 ton koldioxid mindre än två procent av den ökning på närmare 15 miljoner ton som enbart den sänkta reduktionsplikten ger upphov till. Första halvåret i år skrotades rekordfå bilar, bara 62 000, vilket pekar på att några i väntan på premien har kört sina gamla bilar längre än de annars skulle ha gjort – premien börjar alltså i uppförsbacke.
– Regeringen betonar att klimatomställningen är ett maratonlopp. Då behövs det mer än myrsteg för att komma i mål. Nu behövs kraftfull stimulans för att vända den negativa utvecklingen, där elbilarna backar och drivmedlen blir alltmer fossila – annars bommar vi klimatmålen och går miste om EU-miljarderna, konstaterar Goldmann.
2030-sekretariatet har en lång rad förslag på andra åtgärder som är mer verkningsfulla än skrotningspremien, men också en fempunktslista för att premien ska bli mer verkningsfull:
Fler hållbara beteenden in: Premien bör också gälla biogasbil, konvertering till el och biogas, inköp av lätta elfordon, medlemskap i bilpool och kollektivtrafikkort.
Fler ohållbara fordon ut: Premien bör också gälla skrotning av lätt lastbil och husbil
Fler aktörer med: Premien bör också gälla juridiska personer, i vart fall småföretag
Längre tid: Premien bör gälla i två år, såsom ursprungligen aviserades; nu kan den endast sökas från 20 augusti i år till 19 augusti 2025
Mer info: Boverket utsågs överraskande till ansvarig myndighet och bör nu få uppdraget att informera alla med berättigade bilar om att bidraget finns.
Mattias Goldmann fortsätter:
– Vi bidrar till den hållbara omställningen i stort och smått och kommer nu också att arbeta för att så många som möjligt ska nyttja skrotningspremien trots alla dess fel och brister.
För att få skrotningspremien på 10 000 kronor måste sökanden under perioden 20 augusti 2024–19 augusti 2025 skrota sin gamla bil hos en auktoriserad bilskrotare och sedan köpa eller leasa en ny eller begagnad elbil. Skrotbilen måste vara personbil klass I med förbränningsmotor och totalvikt på max 3 500 kg samt vara klassad Euro 4 eller äldre utsläppsklass. Bilen måste ha godkänts vid besiktning efter 6 juli 2022, ha ägts av sökanden sedan 6 september 2023 och inte ha använts i näringsverksamhet.
Ansökan görs på https://www.boverket.se/sv/bidrag–garantier/statlig-skrotningspremie/
Läs 2030:s remissvar om skrotningspremien här.
Foto: Hanne Hasu