I Telenors senaste nordiska säkerhetsrapport uppmanas till samarbete över gränserna för bättre hantering av dagens och morgondagens cyberhot. Företag spelar en avgörande roll i att stärka totalförsvaret genom att säkerställa digital resiliens och främja ökat samarbete mellan privata och offentliga aktörer.
Skyddet av kritisk infrastruktur och upprätthållandet av säkra kommunikationstjänster är fortsatt avgörande förebyggande åtgärder. Detta står i fokus i Telenors rapport Nordic Digital Security Report 2024 med undertiteln “There is no time to waste”.
– Vi ser att attackmetoder, pådrivna av AI, utvecklas i takt med en alltmer lukrativ cyberbrottsindustri och kriminellas ökade tillgång till nya angreppssätt. Detta kräver ständig beredskap i alla företag, säger Bjørn Ivar Moen, vd för Telenor Sverige.
Rapporten ger läsarna en inblick i en komplex och nyanserad nordisk hotbild i den nyutgivna rapporten Nordic Digital Security Report 2024. Rapporten ger insikter om AI:s roll, vanliga bedrägerimetoder och effektiva åtgärder för att minska sårbarheterna. Detta är första gången Telenor presenterar en fullständig nordisk hotbild. Rapporten samlar insikter från flera nordiska branscher och företag, däribland Ericsson, Bertel O. Steen, DNB, Equinor och NRK. Rapporten tar även upp NIS2, med råd från experter hos Cederquist och Omny om hur nordiska företag kan följa direktivet och minska riskerna.
En nordisk uppmaning till handling
Rapporten utfärdar en tydlig uppmaning till nordiska regeringar och offentliga myndigheter, under rapportens vägledande princip att det inte finns någon tid att förlora.
Telenors rekommendationer är att:
Etablera ett nordiskt system för säkerhetsprövning och auktorisation.
Möjliggöra gränsöverskridande samarbete där det är lämpligt.
Förbättra informationsdelningen i hela regionen.
Integrera långsiktig beredskap i offentlig upphandling.
– När vi ser hoten från ett nordiskt perspektiv blir det tydligt att vi står bättre rustade att hantera de stora utmaningarna om våra länder samverkar. Det ger oss större tillgång till nyckelkompetens och den skala som krävs för att lösa problem. Samtidigt får vi en mer enad strategi för cybersäkerhet, teknisk utveckling och övergripande säkerhet. Totalberedskapen har aldrig varit viktigare, och robustheten och redundansen i kritisk infrastruktur och system är nödvändiga för att skydda oss från växande hot, avslutar Bjørn Ivar Moen.
Läs rapporten här.