850 000 pendlare, 150 miljoner ton gods och exportvärden om 530 miljarder kronor. Stabila transporter i Stockholm-Mälarregionen bygger Sverige starkare. Nu går sju regioner samman om en gemensam utvecklingsstrategi med skarpa prioriteringar för vilka spår, vägar och farleder som behöver byggas och rustas upp till 2035.
Utvecklingsstrategin, Systemanalys för Stockholm-Mälarregionen, är länsöverskridande och politiskt beslutad i de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete. Systemanalysen signeras av regionstyrelsens ordförande i de sju regionerna vid en ceremoni på Barkarbys nya stationsbyggnad den 25 oktober.
Tydliga prioriteringar för Stockholm-Mälarregionens transporter
Systemanalysen är den länsöverskridande och politiskt genomarbetade utvecklingsstrategin för transportsystemet i Stockholm-Mälarregionen. Den innehåller skarpa prioriteringar om vilka spår, vägar och farleder som regeringen behöver satsa på. Systemanalysen bygger vidare på tidigare prioriteringar som exempelvis Ostlänken Järna-Linköping, Fyrspåret Uppsala-Stockholm och E4 Förbifart Stockholm.
I Systemanalysen finns även delvis nya investeringsbehov som måste vara åtgärdade till 2035, samt andra typer av politiska ställningstaganden för transportsystemets utveckling. Bland annat:
Förstärkt trimningspaket för utveckling av den storregionala tågtrafiken samt pendeltågstrafiken
Nya infrastrukturprioriteringar kring exempelvis Mälarbanan, Svealandsbanan och Hallsbergs gods- och personbangård
Politiska ställningstaganden för transportsystemets utveckling, exempelvis avvecklad stationsavgift vid Arlanda C, höjt tak för trimningsåtgärder och Gotlands tillgänglighet
Etableringen av en eller flera järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen för att säkra kompetensförsörjningen av några av transportsystemets centrala yrkesgrupper