Nyheter

Färre rattfylleribrott mellan april och juni – en positiv trend på svenska vägar

Polisens senaste statistik för andra kvartalet (april – juni) visar på en minskning av rattfylleribrott på svenska vägar. Antalet nykterhetskontroller minskade med 9 procent – men rattfylleribrotten minskade ännu mer – med 27 procent.

Den positiva trenden verkar spegla en ökad medvetenhet om vikten av att inte köra alkoholpåverkad och är även ett resultat av polisens trafikinsatser och självtestning. Detta visar en sammanställning av polisens statistik gjord av alkomätarföretaget Alcosense. 

Varje år utför polisen över en miljon alkoholkontroller på de svenska vägarna och under andra kvartalet genomförde polisen en omfattande mängd alkoholutandningsprov i hela landet, fördelat på april, maj och juni. Exempelvis utförde polisen i juni 2023 137 392 sållningsprover med 1 153 positiva resultat, medan man i juni 2024 utförde 117 908 sållningsprover med 741 positiva resultat. Minskningen, 36 procent, är tydlig i antalet rattfylleribrott som upptäcktes. Liknande trender observerades under april och maj 2024, där både antalet och andelen positiva resultat var lägre jämfört med motsvarande månader 2023​.

– En minskning på hela 27 procent färre rattfylleribrott i Sverige är en förändring i rätt riktning. Datan indikerar att polisens trafiksäkerhetsstrategi har en positiv inverkan på den svenska vägsäkerheten. Samtidigt utgör de fler än 2 100 anmälningar om rattfylleri som inkommit under kvartalet bara toppen på isberget – många av dem som körde fulla 2024 åkte inte fast, säger Hunter Abbott, före detta racerförare och grundare av Alcosense.

Det faktum att Sverige har en av de lägsta promillegränserna i Europa gör det lätt att oavsiktligt köra över gränsen utan att märka det, särskilt morgonen efter att ha druckit alkohol. Ökad medvetenhet om detta, i kombination med tillgången till personliga alkomätare, kan vara en bidragande orsak till denna trend.

Regionala variationer

Den mest aktiva regionen där polisen utförde nykterhetskontroller under både 2023 och 2024 var i Region Syd, där Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län ingår. Här genomförde polisen under kvartalet 96 175 sållningsprover med 550 positiva resultat. En minskning från förra året då regionen genomförde 93 782 sållningsprover. Däremot med nästan hundra färre positiva resultat än förra året.

Region Stockholm uppvisade också en nedgång. Här genomförde polisen under kvartalet 39 594 sållningsprover med 368 positiva resultat. En minskning från förra året då hela 591 fall rattfylleribrott observerades – en minskning med 38 procent. Minskningen både i antal prov och antal positiva resultat är tydlig och indikerar att fler förare avstår från att köra under påverkan.

Effektiva verktyg för att förebygga rattfylleribrott

Tekniska lösningar, såsom alkomätare, spelar en roll i att hjälpa förare att fatta informerade beslut om de är i kördugligt skick eller inte. Alcosense, som tillverkar alkomätare, rapporterar ett ökande antal privatpersoner som använder verktygen för att se till att de är nyktra innan de sätter sig bakom ratten:

– Att fler använder alkomätare för att kontrollera sin promille morgonen efter festligheter har förhoppningsvis bidragit till de positiva siffrorna vi ser idag. Det är viktigt att fortsätta uppmuntra detta beteende och göra det ännu lättare för förare att köra säkert, avslutar Hunter Abbott. 

Foto: Gustavo Braz Braz 

Om Alcosense Laboratories
Alcosense Laboratories designar och tillverkar pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i alkomätarna finns även i polismyndigheters alkomätare. Företagets mål är att minska antalet oavsiktliga rattfylleribrott och göra vägarna säkrare. För mer information, besök www.alcosense.se