Likörpraliner är en uppskattad godbit som innehåller en viss mängd alkohol. Så hur många likörpraliner kan du egentligen äta innan du riskerar att blåsa positivt i en poliskontroll och tekniskt sett klassas som rattfull? Med hjälp av Widmarksformen – framtagen av svenska kemisten Erik Widmark – samt specialister på Alcosense, räknar vi ut detta.
Enligt SCB väger svenska män i snitt 84 kg och kvinnor 68 kg. Baserat på att en likörpralin innehåller 28 gram etanol per kilo innebär det att en man, enligt Widmarkformeln, skulle behöva konsumera omkring 410 gram praliner i ett svep för att nå gränsen för rattfylleri på 0,2 promille. För kvinnor räcker det med cirka 270 gram praliner. En pralin väger i genomsnitt 8 gram vilket innebär att alkoholgränsen för rattfylla motsvarar omkring 51 hela praliner för män och 34 för kvinnor, ett stort intag på kort tid.
Kan du verkligen skylla på likörpraliner?
Detta för oss till en aktuell händelse år 2022 där en lastbilschaufför stoppades av polisen efter att ha blåst positivt vid en kontroll på Lilla Torggatan i Skurup. Mannen, som hade 0,3 promille i blodet (över den lagliga gränsen på 0,2 promille), nekade till att ha druckit alkohol. Hans förklaring? Han hävdade att berusningen kom från tre och en halv näve kaffe- och likörpraliner, som han påstod sig ha ätit precis innan han satte sig bakom ratten.
Tingsrätten fann dock inte förklaringen trovärdig. Enligt rätten borde mannen ha varit fullt medveten om att pralinerna innehöll alkohol, särskilt eftersom han uppgav sig vara mycket förtjust i dem och för att deras smak tydligt borde ha avslöjat alkoholhalten. Trots sin kärlek till pralinerna och vetskapen om deras innehåll valde han ändå att köra, vilket rätten menade visade ett likgiltighetsuppsåt – ett medvetet risktagande som är straffbart.
Är det möjligt att äta sig rattfull på praliner?
Men hur mycket praliner hade chauffören behövt konsumera för att nå de 0,3 promille som hans blodprov visade? Om vi återgår till Widmarkformeln och beräkningarna ovan skulle det krävts cirka 0.6 kg om chauffören legat på den svenska snittvikten på 84 kg. Chaufförens promillehalt motsvarade ungefär 76 praliner. Att nå 0,3 promille från ett par handfull praliner, som chauffören hävdade, är därmed högst osannolikt.
– Man behöver äta stora mängder praliner för att vara i riskzonen för rattfylleri. Men som vanligt gäller försiktighetsprincipen i trafiken, även om små mängder likörpraliner inte utgör någon egentlig risk, är det alltid bäst att undvika att köra om alkohol konsumeras, säger Hunter Abbott, alkoholexpert på Alcosense och rådgivare till den brittiska transportstyrelsen.
Den förenklade Widmarkformeln:
Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Konstanten R återspeglar hur alkoholen fördelas i kroppen och beroende på kön. Den varierar mellan individer på grund av skillnader i kroppssammansättning, särskilt fett- och muskelmassa. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.
Foto: Salah Ait Mokhtar