Nyheter

Fler än åtta av tio svenska företag har mottagit CV:n med falsk information skrivna med hjälp av AI

AI gör det allt svårare för företag att rekrytera ny personal. Enligt en ny studie från Remote, ledande global HR-plattform för distribuerade företag, så hävdar 73 procent av deltagarna globalt att de har tagit emot AI-genererade CV:n som består av falsk information, varav 24 procent hävdar att detta händer på regelbunden basis. I Sverige så är motsvarande siffra ännu högre: 82 procent har upplevt samma fenomen, och 28 procent säger att det händer ofta eller alltid.

Mer än sju av tio tillfrågade företag i Sverige (72%) tror dessutom att AI-genererade CV:n leder till en ökning av underkvalificerade kandidater, och nära åtta av tio (79%) anser att detta är ett betydande problem för deras verksamhet – mer än en tredjedel (36%) säger att detta är väldigt betydande. Detta kommer samtidigt som många företag har svårt att hitta kandidater med rätt färdigheter – 41 procent av de tillfrågade upplever detta som den största rekryteringsutmaningen för deras verksamhet just nu.

Remote Global Workforce Report, som bygger på intervjuer med fler än 4 000 företagsledare över 10 länder, varav 250 från Sverige, visar att AI-genererade CV:n är något som har påverkan på företag i alla länder, med flest antal respondenter i Sverige (82%), Australien (83%) och Nederländerna (81%) som har stött på detta fenomen.

Problemet är mer utbrett bland svenska företag som verkar på distans (87%) och hybrida arbetslag (82%) jämfört med de företag som arbetar på ett fysiskt kontor (77%). Det är även roller med större ansvarsgrad som attraherar denna sortens ansökningar; för ingångsroller så har 74 procent mottagit tveksamma resuméer, och för roller på verkställande nivå (VD) så rapporterar hela 90 procent att de har stött på problemet.

I kölvattnet av den drastiska ökningen av AI i ansökningsprocessen så hävdar hela 95 procent av de svarande att de upplever att jobbsökande överdriver deras kvalifikationer, varav 31 procent säger att det händer ofta eller alltid, samtidigt som en stor andel (33%) anser att balansen mellan att attrahera kvalitetskandidater på distans och att bli översvämmade med sökande som inte passar är ett av deras största rekryteringsproblem.

Anastasia Pshegodskaya, Director of Talent Acquisition hos Remote:

– Två år efter att generativ AI blev mer allmänt tillgängligt så ser vi ett ökande antal sökande som använder tekniken, inte bara för att förbättra deras resuméer men också för att stödja under hela intervjuprocessen. Samtidigt så ser vi hur verksamheter i sin tur också använder sig av AI för att hantera de tusentals ansökningar som de kan ta emot för en och samma roll för att effektivisera rekryteringsprocessen.

Se hela rapporten och ladda ner 2024 Remote Workforce Report här.

Foto: Sue Styles