Nu presenterar Setterwalls Advokatbyrå Fintechrapporten 2024, en årligen återkommande fördjupning och analys i hur fintechbranschens aktörer och svenska bolag kan navigera dagens juridiska landskap. I år fokuserar rapporten på cyber- och informationssäkerhet och den omfattande regleringsvåg som sköljer in över svenska bolag – regleringar som har goda skäl, men som på sikt kan påverka hela branschens konkurrenskraft och innovationsförmåga.
Setterwalls Advokatbyrå är en av Sveriges största och äldsta aktörer inom affärsjuridik, med över 150 års erfarenhet av att bistå företag, organisationer och myndigheter i komplexa, juridiska frågor. Fintech är ett område där Setterwalls utmärker sig – och det syns också på branschens rankingar. När det globala, oberoende institutet Chambers presenterade rankingen för 2024 placerade Setterwalls sig, för sjätte året i rad, som ledande (tier 1) inom kategorin fintech. Ett kvitto på byråns djupa kompetens inom det juridiska landskap som omgärdar fintechbranschen.
I årets Fintechrapport identifierar Setterwalls flera utmaningar kopplade till nya lagstiftningar och regleringar. Fokus för i år ligger främst på tre stora händelser inom cybersäkerhet: DORA (Digital Operational Resilience Act), NIS 2 (Nätverk och informationssäkerhetsdirektivet) och CRA (Cyber Resilience Act). Rapporten innehåller även artiklar om AI Act, och förslag till nya regler för konsumentkreditinstitut.
Ett skifte inom svensk fintech
I rapporten noterar Setterwalls advokater en allt större regleringsbörda, med risk för svårnavigerade och överlappande krav – vilket kräver omfattande resurser för att kunna hantera och navigera. Författarna konstaterar att mindre företag riskerar att drunkna i administration, medan implementeringen i större bolag kan bli både kostsam och tidskrävande.
– Tidigare fokuserade vi främst på att förhandla fram avtal och upprätta kontrakt, men nu läggs allt mer tid på att ge vägledning och hjälpa våra klienter att navigera i det allt mer komplexa regellandskapet. Och här ser vi flera utmaningar för våra klienter, säger Joacim Johannesson, delägare, ansvarig för Setterwalls fintechgrupp och medförfattare till rapporten, och fortsätter:
– En stor del av lagstiftningen är fortfarande ny och bristen på etablerade standarder och gemensamma tolkningar föder stor osäkerhet. Flera av de EU-regler som börjar gälla under nästa år ställer krav som svenska bolag har utmaningar att uppfylla inom de satta tidsramarna. Här ser vi ett stort behov av tydligare riktlinjer och rimliga implementeringsfaser. Annars riskerar vi att bromsa innovation och tillväxt för hela den svenska fintechbranschen – och för svenska bolag i stort.