Behovet av en starkare nationell AI-strategi väcker debatt, och samtidigt visar en ny global undersökning att svenskt näringsliv under det senaste året tappat mark jämfört med andra europeiska länder.
AI Readiness Index är en global undersökning från Cisco som nu publiceras för andra året. I den undersökning som gjordes 2023 låg svenska företag mycket långt framme i arbetet med att planera och implementera AI jämfört med andra europeiska länder. Men i årets undersökning, som offentliggjordes i november, är de svenska siffrorna betydligt mindre smickrande.
Utifrån en mängd frågor kategoriseras de deltagande verksamheterna i fyra kategorier utifrån hur långt de kommit på sin AI-resa – som ledare, jägare, följare och eftersläntrare. I årets undersökning är det bara fem procent av de svenska företagen som definieras som ledare – motsvarande siffra i 2023 års undersökning var 22 procent. Nästan tre fjärdedelar av företagen, 73 procent, rankas i någon av de två sämsta kategorierna jämfört med 56 procent 2023.
Från att ha varit i Europatoppen har Sverige ett år senare blivit frånsprungna av flera jämförbara länder, där exempelvis Tyskland, Spanien, Italien, Schweiz och Storbritannien visar upp en snabbare utveckling.
– Det händer oerhört mycket oerhört snabbt inom AI-utvecklingen och det är en kapplöpning som involverar alla branscher och nästan alla verksamheter. Det handlar samtidigt inte om ett sprinterlopp utan ett maratonlopp där uthållighet är minst lika viktigt som explosivitet, och det är alldeles för tidigt att avgöra vem som är vinnare och förlorare. Men ju mer kontakt man tappar med täten desto mer kraft krävs för att hämta upp försprånget, även om det är lång väg kvar, säger Thomas Brännström, CTO på Cisco Sverige.
Inom delområdet strategi, där Sverige utmärkte sig extra positivt i förra årets undersökning, har andelen ledare sjunkit från 37 procent till 12 procent.
Just strategifrågan har hamnat i skarpt fokus i Sverige genom den rapport som AI-Kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg presenterade för regeringen den 26 november, mer än ett halvår innan den var planerad att offentliggöras.
I rapporten beskrivs läget för Sverige som akut och kommissionen föreslår en rad åtgärder och investeringar på regeringsnivå för att stötta offentlig sektor och näringslivet att öka beredskapen inom centrala frågor som forskning, kompetensutveckling, cybersäkerhet, och tillgång till datorkraft och infrastruktur.
– Vår undersökning bekräftar AI-kommissionens bild att den svenska AI-utvecklingen här och nu går långsammare framåt än i jämförbara länder, och det är viktigt och bra att det redan nu finns förslag på konkreta åtgärder att ta ställning till. Alla parter i samhället har en viktig roll att spela i den fortsatta kapplöpningen och vi ser fram emot att delta i den fortsatta dialogen och med konkreta åtgärder där vi kan stötta, säger Thomas Brännström.
Cisco AI Readiness Index bygger på svar från nära 8 000 beslutsfattare på företag med fler än 500 anställda, i 30 länder. 150 svenska verksamheter deltar i undersökningen, som mäter graden av AI-beredskap inom sex kategorier – strategi, infrastruktur, data, governance, kompetens och kultur.