Antalet beslagtagna piratkopierade varor i EU ökade med 77 % under år 2023, med ett sammanlagt värde på 35 miljarder kronor. Totalt beslagtogs 152 miljoner produkter. De vanligaste produkterna var spel och leksaker.
– Denna ökning visar på en eskalerande marknad för förfalskade produkter, vilket utgör en betydande risk för både konsumenter och företag. Inför årets Black Friday-rea varnar vi särskilt för de dolda farorna med att köpa piratkopierade varor, säger Peter Hedin, Senior Policy Adviser hos Patent- och registreringsverket (PRV).
PRV arbetar med att höja kunskapen om immateriella rättigheter som patent, varumärkes- och designskydd. För ett företag kan ett registrerat varumärke ge större möjligheter att försvara sina produkter mot plagiering.
Piratkopiering är ett växande problem i Sverige och resten av världen. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och som konsument har du inga garantier för vad varan du köper verkligen innehåller. Piratkopiorna tillverkas ofta i fabriker som bidrar till miljöförstöring och du riskerar att stödja kriminell verksamhet.
För att inte köpa produkter som du senare kan få problem med så finns några saker att vara uppmärksam på:
Vem har tillverkat eller säljer varan?
Vad har varan för kvalitet?
Hur ser förpackningen ut?
Är priset rimligt?
Kan du få kvitto?
Vad kan du tänka på när du handlar online?
Checklista: Så känner du igen en piratkopia
En ny rapport från den europeiska immaterialrättsmyndigheten (EUIPO) och Europeiska kommissionen belyser behovet av fortsatt arbete mot förfalskare. Rapporten bygger på siffror från polis, tull och marknadsövervakningsmyndigheter i EU:s medlemsländer under 2023. Enligt rapporten var de vanligaste förfalskade produkterna som beslagtagits i hela EU spel, leksaker, inspelade CD/DVD-skivor, etiketter/tags/klistermärken och förpackningsmaterial. Kina fortsätter att vara den främsta källan för förfalskade varor som kommer in i EU.
Läs hela rapporten här:
Counterfeit Clampdown: EU seizes record 152 million fake items worth 3.4 billion EUR in 2023 – EUIPO
Foto: Gerd Altmann