Nyheter

Se upp med alkoholen under julens kvällsfirande – Så många av julens drycker kan ge utslag 08:00 morgonen efter

Julens firande innebär sena kvällar med glögg, snaps och andra klassiska juldrycker. Men den som planerar att köra bil morgonen efter bör vara medveten om att alkoholen kan stanna kvar i kroppen längre än väntat.

Baserat på beräkningar utifrån hastigheten som alkohol metaboliseras i kroppen har alkomätarföretaget Alcosense tagit fram en guide som visar hur mycket av olika alkoholhaltiga juldrycker – konsumerade mellan 21:00 och midnatt – som krävs för att rester av alkohol finns kvar i blodet klockan 08:00 morgonen efter och därmed riskerar att du åker fast i en nykterhetskontroll.

Alkoholförbränning är en komplicerad process som främst sker i levern, där enzymet alkoholdehydrogenas (ADH) långsamt bryter ner alkoholen. En genomsnittlig frisk man eller kvinna bryter ner cirka 8 gram alkohol från blodomloppet varje timme.

Nu varnar Hunter Abbott, alkoholexpert på Alcosense och medlem i den brittiska riksdagens råd för transportsäkerhet (PACTS), för de dolda riskerna med julens festligheter om alkohol konsumerats.

– I kombination med volymprocentuppgifterna för varje populär juldryck kan vi beräkna hur många glas behöver dricka mellan 21:00 och midnatt för att riskera att fortfarande ha spår av alkohol i kroppen klockan 08.00 nästa dag. Den hastighet som människor metaboliserar alkohol kan variera något, antingen snabbare eller långsammare, där faktorer som till exempel innehållet i magen när man dricker kan påverka beräkningarna. Se därför siffrorna i den här artikeln som en intressant vägledning snarare än en garanterad förutsägelse av din alkoholhalt i blodet morgonen därpå, säger Hunter Abbott.

Lätt julöl (2,1 procent alkohol)
Lätt julöl är ett populärt alternativ som trots sin låga alkoholhalt kan bidra till kvarstående alkohol i kroppen morgonen efter. För att alkoholen ska ge utslag morgonen efter krävs cirka 9 stora julöl på 0.5 liter.

Folkjulöl (3,5 procent alkohol)

Med en högre alkoholhalt krävs färre glas folkjulöl än lätt julöl. Det räcker att har druckit sex stycken halvlitersburkar mellan 21:00 och midnatt för att riskera att ha så pass mycket alkohol kvar i blodomloppet för att gränsen för rattfylleri överskrids klockan 08.00 morgonen efter.

Cider (4,5 procent alkohol)
Söt eller torr cider är ett populärt alternativ istället för öl. För att cider ska ge utslag morgonen efter räcker det att man druckit sju stycken 33 cl-burkar (eller 4.5 halvlitersburkar) för att överskrida gränsen för rattfylleri morgonen efter.

Rött eller vitt vin (11,5 procent alkohol)

Vin är en klassisk dryck vid många julbord. Vid en alkoholhalt på 11,5 procent krävs det cirka tre och ett halvt glas (250 ml) för att alkoholen ska finnas kvar i kroppen till nästa morgon. Om du är mer återhållsam och dricker lägre kvantiteter per glas (150 ml), krävs cirka sex glas istället.

Glögg (15 procent alkohol)
För den som njuter av klassisk glögg på 15 procent alkohol krävs det att en person konsumerar cirka tre glas (250 ml) för att riskera att alkoholen fortfarande finns kvar i kroppen klockan 08:00 nästa morgon.

Julsnaps (40 procent alkohol, 40 ml per snaps)
Den traditionella snapsen är stark och kräver därför små mängder för att lämna spår av alkohol morgonen efter. För en person kan det räcka med cirka sex snapsar (40 ml) för att alkoholen ska finnas kvar i kroppen vid 08:00 nästa dag.

Julgrogg (40 procent alkohol, 60 ml sprit)
En julgrogg, som blandas med sprit på 40 procent alkohol, är en stark dryck som snabbt kan leda till kvarvarande alkohol i kroppen. Det räcker att du druckit två dubbelgroggar (120 ml) för att riskera att alkoholen ska finnas kvar i blodet vid 08.00 morgen efter.

Likörpraliner (2,8 viktprocent alkohol per pralin)
Om du inte har druckit några alkoholdrycker och bara ätit likörpraliner hela kvällen kan 3,6 kg av delikatesserna vara tillräckligt för att du ska riskera att ha alkohol i kroppen kl. 08.00 nästa dag. Även om du inte ätit 3,6 kg kan det ta lite tid att återhämta sig nästa morgon om du ätit ett flertal likörpraliner och samtidigt druckit flera glas glögg.

Planera för säker körning

– Oavsett om du njuter av en klassisk julglögg eller tuggar i dig likörpraliner är det viktigt att vara medveten om att även små mängder alkohol kan finnas kvar i kroppen morgonen efter. Alla är olika, men om du tänker ta några drinkar på kvällen och måste köra bil morgonen efter, kan en alkomätare vara ett bra sätt att avgöra om alkoholen försvunnit ur kroppen. Håll koll, men det säkraste är alltid att låta bilen stå nästa dag om du har druckit, avslutar Hunter Abbott.

Foto: Vinotecarium