Nyheter

Jan Hygstedt, Denodo: Så kan AI hjälpa energiföretag att ta kontroll över sina metanutsläpp

Text: Jan Hygstedt, Nordenchef på Denodo

Klimatkrisen intensifieras och energisektorn står inför en av sina största utmaningar – att minska utsläppen av växthusgaser, särskilt metan. Koldioxid har hittills fått mest uppmärksamhet i klimatdebatten, trots att metan är 25 gånger mer potent på kort sikt.

Därför ställer myndigheter nu högre krav på företag att minska sina metanutsläpp och se till att utsläppen är spårbara.

Traditionell industri möter ny teknologi

Denna utmaning har lett till ett intressant samspel mellan traditionell industri och ny teknologi. Med AI-drivna analyser kan energibranschens aktörer nu hantera sina utsläpp mer effektivt och med större precision. Ett exempel är ett forskningsföretag inom olje- och gasindustrin som i årtionden erbjudit miljörelaterade analyser till företag och myndigheter. De stod inför en utmaning då de behövde mer träffsäkra modeller och bättre användarupplevelser för att kunna arbeta mer effektivt och leverera ännu högre värde till kund.

Efter en utvärdering valde företaget att implementera en lösning där Denodos dataplattform ligger som ett lager för logisk data management på Snowflakes molnbaserade data lake. Genom att på så sätt kombinera AI med en dataintegrationsplattform och molnbaserad datalagring har företaget nu förfinat sina analyser av metanutsläpp. Genom nya datakällor, som satellitbilder och drönardata, har man utvecklat en mer avancerad modell för att förutse läckor.

Den molnbaserade lösningen utgör en flexibel, skalbar miljö för att lagra stora datamängder utan kapacitetsbegränsningar. Tack vare en flexibel och säker dataanalys, blir det enkelt att skala verksamheten, hantera många användare och köra komplexa analyser – till en bråkdel av kostnaden jämfört med traditionell infrastruktur.

Konkreta resultat som talar för sig själva

Resultaten omfattar förbättrad noggrannhet, minskad utvecklingstid med 150% och fyrdubblat antal användare. Den tekniska lösningen har förvandlat en tidigare komplicerad datahanteringsprocess till ett snabbare, mer tillgängligt system för fler användare med varierande behov och teknisk kompetens.

Miljöfördelar och kostnadsbesparingar hand i hand

Den stora vinsten för företagets kunder, som ofta består av stora aktörer inom olje- och gasindustrin, är att de nu kan förutse och åtgärda metanläckor innan de sker. Detta ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar. Genom att förhindra läckor minskar utsläppen och kostnaderna för att hantera dem.

Men det slutar inte där. De nya insikterna och analysverktygen används nu inte bara av driftteamet, utan också av marknadsförings- och compliance-ansvariga. Det som tidigare var en ganska smal lösning för specifika användare har nu blivit ett verktyg för hela organisationen, vilket skapar ett mer holistiskt och strategiskt arbetssätt.

Den ökade efterfrågan på datadriven analys har också lett till nya dataprodukter och ökade försäljningsmöjligheter. Denna teknologiska utveckling, möjliggjord genom en kombination av dataintegration och molnlagring, visar att energisektorn kan bli både effektivare och mer hållbar. Den gemensamma ansträngningen att minska metanutsläpp är inte bara ett ansvar för företagen inom energisektorn, utan ett kollektivt ansvar som berör oss alla.

Teknologi för en hållbar framtid

Det tydligt att AI och datadriven teknologi är avgörande i kampen mot klimatförändringarna – en kamp vi inte har råd att förlora. Utmaningarna är stora, men framsteg som dessa ger hopp. Om vi kan använda AI för att förutsäga och förhindra utsläpp, vad mer kan vi åstadkomma med teknikens hjälp? Kanske är detta början på en ny era där vi inte bara pratar om hållbarhet, utan faktiskt även lever den. Teknologin har gett oss verktygen, nu är det upp till oss att använda dem på ett smart sätt.