Nyheter

Quobyte: Därför bör säkerhetspolitiska perspektiv styra svensk IT-infrastruktur

Säkerhetspolitiska perspektiv måste få mer utrymme när svensk IT-infrastruktur utformas. Det anser Daniel Byström, ansvarig för IT-företaget Quobyte i Norden. Byström anser bland annat att branschen behöver bli mer klarsynt kring kontroll av samhällskritisk data och information.

Tidigare i höstas beslutade svenska regeringen att säga nej till 13 planerade vindkraftsparker i södra och östra Östersjön. Motiveringen är Försvarsmaktens bedömning att vindkraftsparkerna skulle kunna störa svensk försvarsförmåga vid en konflikt. Enligt Daniel Byström borde fler liknande avvägningar göras kring viktiga IT-frågor.

– Det är tydligt att säkerhetspolitiska bedömningar får en allt större tyngd i viktiga framtidsfrågor, men det är också uppenbart att fler frågor skulle behöva hanteras utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv. I januari 2025 tar en ny president plats i Vita Huset och under valkampanjen har den inkommande presidenten pratat om både förändrade relationer med NATO och möjliga nya handelsavgifter mellan Europa och USA, säger Daniel Byström, ansvarig för IT-företaget Quobyte i Norden.

Fel beroenden

Enligt Byström är datasuveränitet en viktig framtidsfråga för Sverige, där offentlig sektor och näringslivet behöver få bättre kontroll och överblick på sin data. I nuläget är allt för många svenska organisationer beroende av utländska molntjänster, där data ofta hanteras av molntjänstaktörer som är underställda amerikansk lagstiftning.

Det gör att en stor del av Sveriges kritiska IT-infrastruktur blir beroende av beslut som tas i Washington.

– Att flytta hem data till Sverige från dessa stora molnleverantörer är långt ifrån enkelt, processen för att flytta data har gjorts komplicerad och tar lång tid. Därför måste vi få upp den här beroendefrågan på den säkerhetspolitiska dagordningen. Vi behöver bli mer klarsynta kring att vi lever i en tid där även andra allierade länder kan ta beslut som motverkar svenska intressen och som försvårar att vi som land har full kontroll över samhällskritisk data och information, fortsätter Daniel Byström.

Ohjälpsam lobbying

Även om denna fråga delvis varit uppe på tapeten under åren, både ur ett säkerhets- och ett integritetsperspektiv, har den inte riktigt fått det utrymme den förtjänar, enligt Byström, som också tror att det kan bero på att samma amerikanska molnjättar som nämns ovan är bland de företag som spenderar mest pengar på lobbying i Bryssel.

Det har också bidragit till att Europa halkat efter i AI-racet, eftersom exempelvis generativ AI kräver enorma mängder högkvalitativ data, något som skulle underlättas om Europa och Sverige tog mer ansvar för att hantera sin egen data lokalt.

– Därför bör det nyligen tagna vindkraftsbeslutet också bli en start för en större diskussion där vi skapar bättre förutsättningar för svensk suveränitet inom datahantering. Precis på samma sätt som vindkraftverk kan skymma sikten för svensk försvarsförmåga kan flyktiga amerikanska moln förvirra och skapa sårbarheter för svensk civil och militärförsvarsförmåga framöver, avslutar Daniel Byström.

Byström lyfter fram hur dynamisk omvärlden är i nuläget, med flera konflikter i vårt närområde, instabilitet i viktiga europeiska länders regeringsunderlag och en ny president på ingång i Vita Huset. Därför anser han att Sverige snarast bör göra sig mer självförsörjande med svenska IT-lösningar där svensk data hanteras i Sverige och på det sättet nå en högre grad av suveränitet kring denna allt mer kritiska sektor.

Bild: Pete Linforth 

Om Quobyte
Quobyte provides a unified storage platform engineered for simplicity and high performance, suitable for enterprises and researchers pushing the frontiers of innovation. It ensures exceptional reliability and enterprise-level features, enabling rapid deployment and streamlined operations for organizations of various sizes, making HPC accessible for all. Quobyte empowers small teams to run large-scale infrastructures, advancing today’s most groundbreaking research.