Nyheter

Rapport från Brobyggardagen: Lilla Lidingöbron – designad för säkerhet och trivsel

Text: Gösta Löfström

Rapport från Brobyggardagen – Tillgänglighet, trafiksäkerhet och trygghet har stått i fokus vid utformningen av Lilla Lidingöbon, en av Sveriges längsta broar för bland annat gående och cyklister.

AV GÖSTA LÖFSTRÖM

Lilla Lidingöbron är byggd för spårvagns-, gång-, cykel- och mopedtrafik. Den ersätter den gamla hundraåriga bron och ligger parallellt med den stora bron för fordonstrafik över Lilla Värtan mellan Stockholm och Lidingö. Den nya bron, som stod helt klar våren 2024, är 750 meter lång och drygt 16 meter bred. Spårvägen med dubbelspår tar 8 meter i anspråk och gång-, cykel- och mopedtrafik förfogar över 7,4 meter.

Den segelfria höjden är 5,5 meter på Stockholmssidan och 7 meter vid Lidingö. Bron är inte öppningsbar. Högre fartyg hänvisas över Askrikefjärden. Den gamla bron hade en öppningsbar klaff, men här har det varit ett självändamål att hålla bron låg, attraktiv och trygg för gång- och cykeltrafik. Och den är dimensionerad för framtida trafikökning.

– Ju högre bro man bygger desto mindre attraktiv blir den för de som går och cyklar. Det är skälet till att den här bron har hållits så låg, förklarade arkitekten Martin Knight från brittiska Knight Architects vid årets Brobyggardag.

Företaget har stått för utformningen med uppdrag att harmoniera den nya bron visuellt med den stora vägbron och göra den långa passagen trygg och mindre monoton för framför allt fotgängare. Det sker bland annat med god belysning, en lutning på två procent och två breddningar av gångbanan som skapar mötesplatser och utsiktspunkter.

Martin Knight talade om en välkomnande miljö vid landfästena som skapar trivsel och om människor som ler när de möter varandra i en vänlig, ljus och upplyst miljö.

Bron är byggd av Implenia Sverige AB och är utförd i spännarmerad betong på 16 bropelare och 15 spann. Medelvattendjupet i Värtan är 20 meter och i botten är det 20 meter till fast berg. Sammanlagt har det gått åt 198 stålpålar med en diameter om 800 millimeter. Byggmetod för överbyggnaden är MSS (movabel scaffolding system), där en flyttbar formställning på ett stålfackverk flyttas efter hand mellan brostöden.

Lilla Lidingöbron togs i bruk för gång- och cykeltrafik redan 2022, men stod helt klar i maj 2024 då även Lidingöbanan kunde börja trafikera den.