Panasonic har arrangerat årliga Toughbook Innovation Forum i Stockholm. Detta ledde till en intressant och lite överraskande diskussion om IT-säkerhet.
Hur besegrar man som företag alla hundratals och tusentals internationella cyberbrottslingar? Det är en komplicerad fråga som inte har något entydigt svar. En viktig del av svaret är dock samarbete mellan de drabbade parterna. Det sade Ronja Ahlberg, områdesansvarig för cyberförsvar på SOFF, under årliga TOUGHBOOK Innovation Forum som anordnas i Stockholm.
– Företag och myndigheter agerar ofta ensamma, medan angriparna är gränsöverskridande. Därför krävs det gemensamma ansträngningar för att möta avancerade cyberhot. Genom att dela med oss av hotinformation bygger vi ett starkare, kollektivt försvar mot framväxande faror. På egen hand kan ingen överblicka det extremt komplicerade nätet av internationella cyberhot som bara fortsätter att växa, sade Ronja Ahlberg.
SOFF (Säkerhets- och försvarsföretagen) har därför upprättat ett nätverk av företag och myndigheter vars syfte är att dela information, strategier och erfarenheter i realtid. På så sätt blir det lättare att hålla jämna steg med angriparna och kanske till och med ligga steget före dem med hjälp av andras erfarenheter.
Ronja Ahlberg betonade att Sverige har blivit ett av de mest digitaliserade länderna i världen, vilket ökar risken för att utsättas för attacker. Hotet har blivit ännu större på grund av nya sätt att arbeta, när anställda arbetar hemifrån eller från olika offentliga platser, snarare än i ett skyddat kontorsutrymme.
Hon fick medhåll av Anders Bennström, rådgivare för totalförsvar på säkerhetsföretaget 2Secure. Han pekade på det faktum att svenska företag nu ligger betydligt högre upp på de internationella angriparnas mållista än tidigare, på grund av Sveriges inträde i NATO.
Enligt Anders Bennström är detta en ny verklighet som Sverige och svenska företag inte är i närheten av att vara förberedda på.
– Vi måste vänja oss vid ett nytt liv inom Nato och nya fientliga omgivningar. Vi trodde att vi hade fått evig fred, men den senaste tidens internationella utveckling har visat oss att vi inte har det. Problemet är att vi har en enorm kunskapslucka när det gäller civilt försvar, eftersom vi har varit ute ur matchen så länge. Utmaningarna är många – och cybersäkerhet är definitivt en av de viktigaste, sade Anders Bennström.
Evenemangets värd, Stefan Lindau, Nordic Country Manager på Panasonic Toughbook, sade att alla företag måste ta cybersäkerhet på största allvar, eftersom effekterna av intrång, läckor och attacker kan kosta företag livet.
– Säkerhet är som tandtråd. Vi vet att det är viktigt, men det är inte säkert att vi använder det. Det är först när vi börjar blöda som vi brukar reagera. När det gäller cybersäkerhet letar angriparna efter våra svagaste punkter och sätter in attacker där de gör som mest skada. Det är de dåliga nyheterna. Den goda nyheten är att det finns många lösningar som förändrar spelplanen, inom både hårdvara och mjukvara. Om vi kraftsamlar och samarbetar kan vi klara oss, sade Stefan Lindau.
Toughbook Innovation Forum är ett årligt evenemang som samlar IT-experter för att utforska nya trender, strategier och innovationer som formar framtidens fältarbete i olika branscher.
Fotos: Panasonic Toughbook