Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024.
– Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Den långväga tågmarknaden öppnades upp för konkurrens för ungefär 15 år. Sedan dess har det skett en utveckling mot ett större och mer varierat utbud, med mer differentierade och i genomsnitt lägre biljettpriser. Fram till pandemin ökade resandet med tåg stadigt, vilket resulterade i att järnvägen vann marknadsandelar från både bussen och flyget.
– Efter covid-19-pandemin har konkurrenssituationen med flyg och buss förändrats ytterligare och snabbtågen är i dag marknadsledande på flera långväga sträckor, säger Jonathan Sundin.
Flygutbudet var förra året mindre än hälften av 2019 års nivå på de största sträckorna med trafikslagsövergripande konkurrens. Minskningen av tjänsteresor är en förklaring. Samtidigt har bussutbudet ökat något under 2024:
– Ett rimligt antagande är att relativt höga priser för resor med snabbtåg och flyg gör att vissa resenärer väljer att resa med buss när det är väsentligt billigare, säger Jonathan Sundin.
Färre snabbtåg under 2024
Generellt sett har trafikutvecklingen på järnvägen stabiliserats under de senaste två åren. Under 2024 skedde däremot en minskning i snabbtågsutbudet, vilket medförde högre priser på vissa linjer.
Minskningen berodde bland annat på att SJ i början av året drabbades av omfattande fordonsskador, vilket ledde till fordonsbrist och att de periodvis tvingades att skära ner på snabbtågstrafiken på vissa sträckor.
På de undersökta sträckorna minskade snabbtågsutbudet med omkring 15 procent, jämfört med året innan. Situationen förbättrades successivt under året och en större del av trafiken kunde utföras. Det ger förhoppningar om att nedgången som syns i mätningen har varit tillfällig.
Ett utökat utbud av intercity- och regionaltåg gjorde att det totala utbudet ändå upprätthölls. Samtidigt innebar det att restiderna i genomsnitt förlängdes något och att resenärerna i större utsträckning behövt byta tåg för att kunna resa hela sträckan.
Vill du veta mer?
Transportstyrelsens följer tillsammans med Järnvägsgruppen på Kungliga Tekniska högskolan årligen utvecklingen av utbud och priser inom persontrafik på järnväg.
Rapport: Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024
Bild: Gianluca