Sedan broinvigningen den 1 juli 2000 har integrationen i Öresundsregionen totalt sett stigit kraftigt med en del utmaningar längs vägen. Det visar jubileumsutgåvan av Øresundsindex, som mäter integrationen utifrån nio parametrar.
– Med jubileumsindex har vi fått färska siffror som visar att integrationen och samarbetet mellan våra båda länder aldrig har varit så bra som nu. Samtidigt är jag säker på att de bästa åren ligger framför oss, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.
Jubileumsindexet steg till 234 under 2024 jämfört med ett index på 100 under 2001, som är det första året med helårsstatistik. Det är en toppnotering som bland annat beror på ökad pendling, fler företag och mer trafik.
– Øresundsbron har slagit dygnsrekord, månadsrekord, årsrekord och tågrekord de senaste två åren. I fjol toppade pendlingen över bron. Men regionen är så mycket mer än trafiken, säger Linus Eriksson.
Øresundsbrons första 25 år kan sammanfattas i fyra perioder:
En inledande tillväxtfas för den samlade integrationen över Öresund fram till finanskrisen 2008.
Sedan följde många år som präglades av stagnation.
Därefter uppstod ett fall i integrationen över Öresund under pandemin.
Nu senast har gränsregionen – med hjälp av en rekordstark dansk arbetsmarknad och en svag svensk krona – gått in i en ny tillväxtperiod med en rad rekord under 2024: antalet personresor över Öresund med bil, tåg och färja, fordonstrafiken över bron, gränspendlingen samt antal övernattningar på andra sidan av sundet.
Efter Øresundsbrons öppnande var optimismen i regionen stor och integrationen steg snabbt. Många danskar flyttade till Skåne och pendlingen steg kraftigt och kulminerade i samband med finanskrisen 2008 då indexet låg på 220. Antalet flyttningar över Öresund föll sedan kraftigt, men har stigit igen de senaste åren.
Gränspendlingen har ökat kraftigt. Under fjärde kvartalet 2024 var gränspendlingen över Öresund på den högsta nivån som har uppmätts, med 21 585 pendlare.
Antalet personresor slog också rekord under 2024 med 38 miljoner resande med bil, tåg eller färja vilket motsvarar 105 000 personresor per dygn. Det syns också en markant ökning av antalet företag i grannlandet, särskilt gällande svenska företag i Östdanmark.
Godstrafiken har också ökat kraftigt, men toppade 2022. Studerande och övernattningar på andra sidan gränsen samt danskägda semesterbostäder har haft mindre tillväxt. Sammantaget innebär det att jubileumsversionen av Øresundsindex landar på 234 för år 2024, vilket är den högsta nivån i Øresundsbrons historia.
Øresundsbrons effekt har varit extra tydlig när det gäller utvecklingen för antalet gränspendlare över Öresund. Året före invigningen av Øresundsbron pendlade 2 788 personer över Öresund. Under fjärde kvartalet 2024 uppgick antalet Öresundspendlare till 21 585, vilket är en ny rekordnotering.
Jubileumsindex 2025: 234. Läs analysen här (mäter utvecklingen sedan 2001, Index 2001 = 100)
Bild: Daniel Karlsson