Nyheter

Trafikverket planterar 315 träd

Under våren planterar Trafikverket 315 träd vid 46 vägalléer i mellersta Sverige. Insatserna ska bevara alléernas betydelse för kulturmiljön, landskapsbilden och den biologiska mångfalden.

– Alléerna ger landskapet karaktär och har stor betydelse för olika växt- och djurarter som till exempel insekter, lavar, fåglar, fladdermöss, säger Linnéa Hedman Söderström, miljöspecialist på Trafikverket mellersta regionen.

Trafikverket ansvarar för att hålla vägalléerna levande. I mellersta Sverige finns det 969 vägalléer som Trafikverket förvaltar.

– Bland annat så planterar vi nya träd i takt med att det uppstår luckor på grund av att svaga och gamla träd måste tas bort, säger Linnéa Hedman Söderström.

Över 40 vägalléer får nya träd under våren. Alléerna ger landskapet karaktär och har stor betydelse för olika växt- och djurarter som till exempel insekter, lavar, fåglar och fladdermöss.

Alléer började planteras längs landsvägarna under 1700-talet och hade då en praktisk funktion. Den gjorde vägen väl synlig vid dåligt väder, gav skydd mot sol och vind samt hindrade vägbanan från att torka ut och damma.

Alléer är skyddade genom det generella biotopskyddet i miljöbalken. Det innebär att det är förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen utföra åtgärder som riskerar att skada träden.

Allé = minst fem lövträd på rad längs en väg eller övrigt öppet landskap.

På bilden: Vägallé Långvinds bruk Hälsingland

Foto: Trafikverket