Nyheter

Jetpak ger åkare laddningsmöjlighet med hjälp av Driva

Transport- och logistikbolaget Jetpak har sedan starten för drygt 40 år sedan expanderat och blivit till ett av de största i sitt slag i Norden. För att ta steget mot minskad klimatpåverkan behövde de få med sig sina underleverantörer på tåget. Med Drivas hjälp kan de nu erbjuda laddplatser åt deras åkare som möjliggör elektrifierade transporter.

Pelle Sjöberg är ansvarig för Malmö- och Helsingborgskontoren sedan augusti 2024 och för Driva berättar han om elektrifieringsresan de befinner sig på, hur processen har gått till och vilka drivkrafter som ligger bakom.

Inga egna fordon

Kontoren i södra Sverige som Pelle Sjöberg ansvarar för äger inga egna fordon. De förlitar sig istället helt på underleverantörer.

— Alla våra transporter görs av underleverantörer, det rör sig om ca 40 fordon i området Malmö-Helsingborg, berättar Pelle Sjöberg.

Historiskt så har fordonsflottan de använt sig av nästan uteslutande bestått av dieselbilar med någon enstaka biogas- och ellastbil som undantag. Men nu håller det på att bli ändring på det.

— Vi vill ta steg i att minska vår klimatpåverkan, och då måste vi göra det möjligt för våra åkare att köra på andra drivmedel, säger Pelle Sjöberg.

Från att tidigare ha haft 1 ellastbil har de nu 3, och inom några månader kommer flottan på 40 bilar bestå av 9 elfordon, det vill säga nästan en fjärdedel. För att göra den här omställningen har nyckeln varit att möjliggöra för underleverantörerna att ladda sina bilar.

— Många av våra åkare är små verksamheter utan egna kontor eller lokaler. Det blir väldigt svårt för dem att ladda sina lastbilar hemma och alltid se till att de är laddade på morgonen. Därför började vi titta närmare på det här med egna laddare.

Priset och smidigheten gjorde att valet föll på Driva

Efter att Pelle bestämt att de skulle satsa på laddinfrastruktur gav han en kollega uppdraget att sondera terrängen för att se vilka alternativ som fanns. När kollegan återrapporterade presenterades några olika alternativ, varav ett var Drivas Energy-as-a-Service-lösning.

— Drivas lösning var den som är bäst för vår verksamhet. Det var smidigheten som avgjorde för mig. Jag behövde själv inte sätta mig in i projektet utan det räckte att jag berättade om våra förutsättning och krav, säger Pelle Sjöberg.

— Även priset var rätt, det stod i rimlig proportion till vad vi får, tillägger Pelle.

Pelle Sjöberg beskriver hela projektet som väldigt smidigt och enkelt.

— Jag har inte behövt göra så mycket, det var något foto och lite måttarbete, sedan har Driva löst allt. Jag har fått information om när det kommer installatörer och så, men jag har inte behövt göra särskilt mycket arbete.

Fler och fler efterfrågar elektrifierade transporter

En av orsakerna till att Jetpak nu gör den här satsningen är nya och tuffare krav från kunder.

— Vi har sett att kraven på att kunna redovisa klimatavtryck blivit mycket högre och att fler och fler kunder vill ha elektrifierade transporter. Det är större företag, kommuner och regioner som har högst krav, säger Pelle Sjöberg.

Att Jetpak själva installerar laddare är något som är nödvändigt för att kunna erbjuda just elektrifierade transporter till deras kunder.

— Hade vi inte kunnat erbjuda det här hade många förare inte haft förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Vi har utvecklat det här konceptet för att ge våra underleverantörer möjligheten att köra elektriskt och för att kunna erbjuda elektrifierade transporter till våra kunder, avslutar Pelle.