Nyheter

Växande intresse att söka till YH-utbildning – utbildningar inom kritisk infrastruktur, IT och säkerhet lockar

Antalet sökande till Nackademins YH-utbildningar inför höstterminen 2025 har ökat med nästan 5 procent jämfört med 2024. Särskilt stark är uppgången för utbildningar kopplade till kritisk infrastruktur, säkerhet och energi – områden som blivit allt viktigare i takt med en orolig omvärld och ökade samhällsutmaningar.

Dessutom syns ett ökat intresse bland kvinnor för tech-relaterade utbildningar, med fokus på programmering, systemutveckling och AI. När ansökningsperioden till höstens yrkeshögskoleutbildningar nu stängt går det att summera en tillväxt på nära fem procent i det totala antalet sökande jämfört med 2024.

I centrum för intresset står utbildningar som kan kopplas till kritiska samhällsfunktioner – energi, bygg, säkerhet och IT. Säkerhet, infrastruktur och energi i topp Bland de utbildningar som ökar mest i popularitet märks bland annat IT-säkerhetstekniker (distans), med en uppgång på 23 procent jämfört med året innan, medan Elkraftsingenjör (distans) har ökat med hela 42 procent.

Även Byggnadsingenjör ROT visar en stark ökning på 30 procent, och Byggnadsingenjör Infrastruktur ökar med drygt 10 procent. Båda är utbildningar som leder till jobb inom samhällsbyggnad, där stora pensionsavgångar och infrastruktursatsningar driver behovet av ny kompetens.

– Det är fantastiskt att se det stora intresset för byggingenjörsutbildningar inom infrastruktur. Det visar att budskapet gått fram – behovet av ny kompetens är stort med tanke på de satsningar som görs i branschen. Inom underhåll och byggandet av infrastruktur finns verkliga möjligheter att vara med och bygga framtiden, säger Anna Wenman, Enhetschef Trafikkontoret, Stadsmiljö, Levande stad.

Tech-programmen Webbutvecklare .NET, Business Intelligence-analytiker och Data Engineer har också sett ett växande intresse, med ökningar på mellan 5 och 16 procent. Nyetablerade utbildningar med strategisk riktning Inför hösten 2025 har Nackademin lanserat fyra nya utbildningar, samtliga med inriktning mot områden där kompetensförsörjningen är ett nationellt prioriterat område. Järnvägsingenjör (distans) har snabbt seglat upp som en succé med över 334 procent fler sökande än antal platser. OT-säkerhetsingenjör – en roll inom cybersäkerhet med inriktning mot industriella system – har också sett ett högt antal sökande. MLOps Engineer, där AI och automatisering möts, attraherar sökande med teknisk bakgrund som vill ta nästa steg. Underhållsingenjör infrastruktur är i sin tur en utbildning som riktar sig till den som vill arbeta med tekniskt avancerat underhåll inom samhällsbärande system.

– Våra nya utbildningar speglar inte bara tekniktrender, utan också samhällets behov av pålitliga system, smart infrastruktur och säker digitalisering. De senaste årens osäkra omvärldsläge har tydligt påverkat vilka utbildningar som känns relevanta. Att så många väljer att vidareutbilda sig inom teknik, energi och samhällsbyggnad visar på en medvetenhet om vikten av, och intresse för att arbeta med, robusta system, från elnät till cybersäkerhet, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.

Ökat intresse bland kvinnor för IT-utbildningar

En annan tydlig trend i årets ansökningsstatistik är att fler kvinnor söker sig till tech-relaterade utbildningar, med särskilt fokus på programmering, systemutveckling och dataanalys.

Andelen ansökningar från kvinnor har ökat med 10 procent till utbildningarna Business Intelligence-analytiker, Data Engineer och Pythonutvecklare inom AI – alla program med stark koppling till dataanalys och AI. Även inom mjukvaru- och systemutveckling syns en uppgång: DevOps Engineer, Mjukvaruutvecklare – inbyggda system, Webbutvecklare .NET och VR-utvecklare har samtliga sett en ökning med 5 procent av kvinnliga sökande.

BIld: Gerd Altmann