Nyheter

Offentliga appar är Sveriges digitala infrastruktur – men är vi redo för en kris?

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, där offentliga appar som Försäkringskassan och Skatteverket är helt integrerade i vardagen. Dessa appar är inte längre enbart bekvämligheter – de utgör en grundläggande del av landets finansiella, medicinska och administrativa funktioner. Samtidigt visar Framnas Mobile App Trends Report 2025 att svenskarna rankar dessa tjänster bland sina absolut viktigaste och mest uppskattade digitala verktyg.

Enligt Framnas rapport – som omfattar data från över 600 appar och 9 000 användare i Sverige, Danmark och Nederländerna – använder över 90 % av svenskar mellan 18 och 70 år BankID regelbundet.

Svenskar rankar offentliga appar i topp:

Offentliga appar som Försäkringskassan och Skatteverket är bland de 20 mest installerade och använda apparna i Sverige.

BankID är en av de högst rankade apparna i hela undersökningen, både sett till användning och användarnöjdhet. Endast appar som Swish, ChatGPT och Spotify ligger i samma liga.

Nöjdheten är genomgående hög för svenska offentliga appar – i kontrast till exempelvis Danmark, där MitID visserligen är mest nedladdad, men inte ens når topp 20 i användartillfredsställelse. Detta indikerar att svenska medborgare upplever sina offentliga digitaltjänster som genuint värdeskapande, snarare än som påtvingade.

– Det svenska exemplet visar att offentliga tjänster kan vara både tvingande och omtyckta – en kombination som få länder har lyckats med, säger Mayako Fagerfjäll, Managing director på Framna.

Ett land byggt på appar – men hur robust är infrastrukturen?

När EU driver på sin digitaliseringsagenda, bland annat genom en gemensam europeisk digital identitet, är Sverige redan långt framme. Men ökad digitalisering innebär också ökad sårbarhet.

Den senaste veckan uppmärksammades detta när BankID utsattes för en DDoS-attack, vilket tillfälligt påverkade användaråtkomsten.

– Sveriges digitala infrastruktur är ett föredöme för Europa – men just därför också en potentiell sårbarhet. Appar som BankID är våra nya pass. Utmaningen framåt är att säkerställa att vi inte blir strandsatta om de slutar fungera – ens för några timmar, säger Mayako Fagerfjäll.

Framna lyfter i rapporten tre särskilt kritiska områden att hantera för att minska sårbarheten:

Driftstabilitet: Appar som BankID måste klara driftstörningar utan att samhällsviktiga funktioner påverkas.

Externa säkerhetshot: Global geopolitik och cyberattacker innebär att svensk digital infrastruktur inte kan tas för given.

Krisberedskap: Snabba återställningsplaner och alternativa identifieringslösningar måste finnas på plats vid större avbrott.

– När hela ekonomin, sjukvården och offentlig förvaltning vilar på ett fåtal digitala lösningar blir frågan inte om en störning inträffar, utan hur väl vi är förberedda när den gör det, avslutar Mayako Fagerfjäll.

Om Framna
Framna är en internationellt produktutvecklingsbyrå som hjälper företag och organisationer att förstå och förbättra sina digitala plattformar. Framna grundades ur den starka produktdrivna kultur som präglat de ledande digitala byråerna Bontouch, Move och Shape. Företagsgruppen har över 500 specialister och arbetar idag från åtta studios i Danmark, Sverige, Schweiz, Nederländerna och USA. Se mer på www.framna.com

Framna står bakom Mobile App Trends Report, norra Europas största undersökning av app-prestanda och användarbeteenden. 2025 års upplaga omfattar över 600 appar och svar från 9 000 användare i Sverige, Danmark och Nederländerna.

Apparna har rankats i en analysmodell kallad App Pulse Score och är utvecklad av Framna för att mäta mobilappens upplevda framgång. Modellen bygger på data från 9 000 användare och 600 appar i Norden och Nederländerna, och bedömer varje app utifrån fyra dimensioner: Relevans, Värde, Tillfredsställelse och Bäst i sin kategori. Genom att sammanväga dessa faktorer på en skala från 0 till 100 ger App Pulse Score en holistisk och jämförbar bild av vad som driver appframgång – bortom nedladdningssiffror och appbetyg.

Läs hela rapporten här: https://framna.com/mobile-app-trends-2025