Nyheter

Trafikverket: Tågen utanför storstäderna höll tiden bäst i april

Resenärerna på nästan 9 av 10 persontåg kom fram i tid i april, färre än i mars. På över 88 000 tåg kom resenärer oftare fram i tid på sträckor med mindre trafik än i Stockholm, Malmö och till viss del Göteborg. Särskilt ofta i Östergötland.

I april reste resenärer med drygt 88 000 persontåg i Sverige och 87,5 procent kom fram i tid, där de som var över fem minuter sena till sin slutstation räknas som försenade. Det är 2,8 procentenheter lägre än i mars och 0,9 procentenheter lägre än april förra året. Trots denna minskning kom 95,7 procent av tågen fram i tid inom en marginal på 15 minuter.

– Orsaken till förseningar kan delas in i tre delar – fel orsakade av infrastrukturen, tågen, eller yttre faktorer som dåligt väder eller obehöriga i spår, säger Thomas Andersson, avdelningschef på Trafikverket.
– Vi är inte nöjda, fler resenärer ska komma fram i tid på fler sträckor. Efter säkerheten är punktligheten vår viktigaste fråga inom branschen, järnvägen ska gå att lita på, säger Thomas Andersson, avdelningschef på Trafikverket. I april blev många resenärer försenade på grund av obehöriga personer i spåren. Det är olagligt att passera järnvägen på andra ställen än säkrade övergångar som plankorsningar, broar och tunnlar. Det är livsfarligt på spåren och det orsakar även förseningar när tågen måste stanna eller sakta ner.

– För att fler resenärer ska komma fram i tid rustar vi bland annat upp järnvägen mer än någonsin. Vi har fått dubbelt så mycket pengar som för tio år sedan och gör nu mer arbeten än tidigare för att minska det eftersatta underhållet, säger Thomas Andersson.

Snittförseningar på 15, 7 och 5 minuter

I april blev resenärer som reste med tåg som var minst en minut försenade, i snitt 15 minuter sena med fjärrtåg som reser längre sträckor, sju minuter med regionaltåg och fem minuter med pendeltåg. Om vi sorterar förseningarna från minsta till största och tar det mittersta värdet, medianen, är svaret istället sex minuter för fjärrtågen, tre minuter för regionaltågen och två minuter för pendeltågen. Den stora skillnaden beror på att medianvärdet inte påverkas lika mycket av exempelvis vissa tåg med väldigt långa förseningar.

Över 95 procent av pendeltågen i Östergötland i tid – andra månaden i rad

Bortom storstäderna flöt trafiken på bra för resenärer på andra håll i landet, bland annat längs 33 tåglinjer där över 95 procent av tågen var i tid. Likt förra månaden var över 95 procent av pendeltågen i Östergötland i tid, och mellan Nässjö-Vetlanda kom samtliga regionaltåg fram i tid.

Andra sträckor med tåglinjer där över 95 procent var i tid var bland annat: 

•    Eksjö-Jönköping
•    Halmstad-Helsingborg
•    Värnamo-Växjö
•    Kalmar-Emmaboda
•    Norrköping-Jönköping
•    Kristinehamn-Torsby
•    Varberg-Uddevalla

Störningskänsligt runt storstäderna – Stockholm, Göteborg och Malmö

Fler resenärer riskerar att drabbas av förseningar när det är mycket trafik, till exempel på stambanorna och runt storstäderna. Stopp i trafiken på dessa platser riskerar att påverka många tåg på kort tid. På helgen, när det är färre som reser, kommer fler fram i tid. Vid längre resor är risken för förseningar större.
I april var det några större händelser som påverkade trafiken och resenärer runt flera storstäder.

I Stockholm kom många av pendeltågen fram i tid 27 av 30 dagar (93,2 procent). De andra tre dagarna var det färre som höll tiden (70,6 procent), det berodde på två större signalfel och problem med en växel nära Stockholm central.

Ett spårfel på Öresundsbron försenade resenärer under två veckor. Innan dess kom nästan sju procentenheter fler pendeltåg fram i tid i Malmö, 92,8 procent till och med 13 april. (Öresundsbron ligger inte inom Trafikverkets ansvar).

Resenärerna i Göteborgsområdet fick flera pendeltåg inställda på grund av kopparstölder vid järnvägen. Bussar fick då ersätta, till exempel 73 tåg under en av dagarna. Av de pendeltåg som gick kom 93,9 procent fram i tid.

Läs mer om järnvägen

Bild: – Orsaken till förseningar kan delas in i tre delar – fel orsakade av infrastrukturen, tågen, eller yttre faktorer som dåligt väder eller obehöriga i spår, säger Thomas Andersson, avdelningschef på Trafikverket

Foto: Trafikverket.