Text: Mattias Goldmann, Grundare och vd, 2030-sekretariatet
20 miljarder kronor eller mer. Så dyrt beräknar Klimat- och finanspolitiska råden gemensamt att det skulle bli att bomma EU:s klimatkrav. Inte i Sverige, där Klimatpolitiska rådet har minimala resurser och Finanspolitiska rådet begränsat intresse för omställningen, utan på Irland – men logiken blir den samma; vill vi verkligen passivt skicka miljarder kronor till Bryssel i böter istället för att använda dem för vår egen omställning?
Budskapet verkar börja ta skruv, för nu ser vi en rad positiva initiativ för att påskynda Sveriges omställning:
•Kollektivtrafikkort med halverad förmånsbeskattning ska alla arbetsgivare kunna erbjuda sina anställda vilket 2030 drivit länge. Det skulle också bidra till bättre fördelning av omställningsstimulanser, som idag främst går till höginkomsttagare med bil. Förslaget är på remiss, läs 2030:s utkast här!
•Skrotningspremien har nu äntligen höjts från meningslösa 10 000 till 25 000 kronor och förlängs till 31 oktober. 2030 bedömer ändå att 90% av anslaget blir över och föreslår att premien utvidgas och förlängs kraftigt, bl.a. genom att gynna bildelning. Läs mer här.
•Premien på 40 000 kr för köp eller leasing av lätta ellastbilar behålls till 1 oktober, bättre än förut men fortsatt alltför kort tid.
•Ny elbilspremie. Just nu bromsas elbilsförsäljningen av att det kommer en ny premie 2026, men 2030 verkar få gehör för att den också ska gälla begagnat och leasing, att nivån initialt ska vara hög för att stegvis sänkas och att inte enbart glesbygd ska omfattas.
•Sänkt energiskatt på el från årsskiftet, från 43,9 öre/kWh till 41,1 öre/kWh. Alldeles för lite och fortsatt bland de högsta elskatterna i Europa, men en öppning för att jobba vidare med sänkningar. Samtidigt föreslås skattefriheten som förmån av laddel på arbetsplats att permanentas, vilket 2030 välkomnar.
•Nya medel för laddinfrastruktur. Energimyndigheten har två nya utlysningar med medel för publik laddning. Läs mer här och sök!
Det finns ingen anledning att klimatjubla över Trumps tullar, men det är trots allt en drivkraft för omställning till förnybart som vi kan producera själva och cirkulärt som inte är beroende av skakiga leverantörskedjor. I detta ovissa läge behöver Sverige stå på det gröna näringslivets sida, så att inte fler följer Heart Aerospace exempel och flyttar hela sin verksamhet, lägger ner sina planer på eldrift som Stena Line eller konkursar som Northvolt. Det är välkommet att regeringen starkt profilerar den gröna omställningen mot omvärlden, men det måste märkas också i vardagen, i hela landet och för alla delar av omställningen. Några steg tas med de förslag regeringen nu lägger, mycket mer utvecklar vi på 2030-Arenan på Almedalen.
Hoppas vi ses!
Bild: David McComb