Nyheter

Oxelösunds Hamn investerar 700 miljoner och bygger framtidens logistikflöden

Oxelösunds Hamn genomgår just nu en av de största omvandlingarna i sin historia. Kajer förlängs, maskinpark moderniseras, lagerytor byggs ut och hamnbassängen muddras.

Det handlar om investeringar på sammanlagt 700 miljoner kronor. Men det är mer än en fysisk förändring, det är en strategisk omställning av hela hamnens funktion och erbjudande.

Det är stora förändringar som tagit sin början i Oxelösund – en transformationsresa som fått namnet Oxchange.

Det innefattar många delar, varav de mest påtagliga förändringarna är förlängningen av kajerna med den helt nya Kaj 8 och möjligheten att ta emot de största fartygen, s.k. Östersjömaxfartyg. Bakgrunden till projektet är bland annat grannen SSAB:s omfattande satsning på fossilfri ståltillverkning. När kol och malm ersätts av skrot och andra järnråvaror förändras godsflödena som passerar hamnen. Det öppnar upp för en ny typ av logistik och nya möjligheter. Samtidigt frigörs upp till 2,5 miljoner ton hanteringskapacitet. Ytor som tidigare varit avsedda främst för tung bulk kan nu nyttjas av helt nya kunder och varuslag.

– Det handlar inte bara om att bygga nytt, utan om att omforma hamnens roll. Vi skapar en plattform som gör det möjligt för fler aktörer att använda Oxelösund som nav för framtidens logistik. Vi har redan ett starkt erbjudande med isfri hamn, direkt anslutning till järnväg och motorväg och 24-timmarsservice. Nu förstärker vi det erbjudandet, säger Staffan Thelander, vd för Oxelösunds Hamn.

Nya möjligheter för hamnens kunder

Oxelösunds hamns kapacitet för Östersjömax-fartyg gör att fraktvolymer kan öka och kostnader pressas. Den pågående muddringen gör det möjligt att ta emot större fartyg även vid de inre kajerna, något som ökar flexibiliteten och underlättar kombinationer med mindre närsjöfart. Järnvägsspår och terminalytor moderniseras också, för att skapa smidiga flöden hela vägen från fartyg till lager eller vidare transport.

En annan avgörande faktor är tillgången till ytor. De nya lagerytorna skapar möjligheter för kunder att buffra gods, hantera säsongsvariationer, bygga upp beredskap eller samlasta inför vidare transport. Eftersom tillstånd, infrastruktur och bemanning redan finns på plats kan företag snabbt etablera sig utan att behöva göra egna investeringar.

– Oxchange innebär att vi kan knyta nya leverantörskedjor. Med effektivare lossning och större fartyg kan våra kunder frakta från geografier som tidigare varit svåra eller olönsamma att nå. Det skapar ökad motståndskraft i en tid av globala störningar, fortsätter Staffan Thelander.

När projektet står klart under 2027 kommer Oxelösunds hamn att ha tagit klivet från bulkhamn till flexibel knutpunkt i norra Europas logistiksystem. Det blir en plats för nya flöden, kortare ledtider och mer hållbara affärer.