Text: Annika Wihlborg
Gatubelysningens gröna omställning accelererar stadigt. En av de faktorer som driver på utvecklingen är att de traditionella ljuskällorna för gatubelysning med högtrycks natriumlampor kommer att fasas ut den 25 februari 2027.
Övergången tillLED-belysning och smart styrning driver också utvecklingen framåt. En av de största förändringarna på gatubelysningsområdet är förstås övergången till LED-belysning, som på senare år blivit alltmer dominerande vid all form av gatubelysning. Det stundande förbudet av traditionella ljuskällor är en följd av det kommande förbudet mot kvicksilver. Det är i sin tur en dela v RoHs-direktivet, som begränsar användningen av farliga och kemikalier i elektroniska produkter.
Sverige behöver öka utbytestakten
– Uppskattningsvis 65 procent av Sveriges cirka 2,5 miljoner statliga och kommunala ljuskällor i vägnätet kommer att behöva bytas ut till följd av övergången. För att hinna med till år 2027 behöver Sverige öka utbytestakten från cirka 70000 till cirka 400000 ljuskällor per år, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, vars uppgift är att säkerställa elsäkerheten i samband med förändringar i regelverket för gatubelysning.
Läs hela artikeln i Dagens Infrastruktur nr 3 2025: