Nyheter

Internationell sjö- och flygräddningsövning i Natoregi i Kattegatt och Östersjön

I dag inleds Natoövningen Dynamic Mercy för att öva räddning till havs mellan länderna kring Östersjön. Syftet är att stärka samverkan mellan allierade och träna tillsammans både civila och militära fartyg, helikoptrar, flygplan och sjö- och flygräddningscentraler emellan. Övningen pågår 6-7 maj.

När olyckan är framme till havs gäller det att tillgängliga resurser samverkar över organisations- och nationsgränser för att nödställda ska tas om hand så snabbt som möjligt. För att sök- och räddningsinsatser ska fungera så bra som möjligt i skarpa lägen behövs övning. I veckan kommer alla allierade Natoländer i Östersjön, Norge och Frankrike öva tillsammans på förekommande scenarion i våra vatten, som kollisioner, bränder, saknade flygplan och man över bord.

— Den här övningen innebär att vi tillsammans stärker vår, och andra länders, förmåga att tillsammans hantera olyckor på ett effektivt sätt. I många fall samarbetar vi med andra länder och då är det viktigt att vi förstår varandras förutsättningar väl, säger Mattias Hyllert, sjö- och flygräddningsdirektör på Sjöfartsverket.

Övningen är indelad i tre stora områden i Kattegatt och Östersjön där Sverige, genom Sjöfartsverket, leder övningen tillsammans med Danmark och Lettland. Förutom dessa länder deltar Norge, Tyskland, Polen, Litauen, Estland och Finland. USA är representerade via Nato, som ansvarar för övningen i sin helhet.

— Totalt sett i övningen är det drygt tio helikoptrar, minst ett flygplan och ett tjugotal fartyg och 12 räddningscentraler engagerade, säger Mattias Hyllert.

Redan i förra veckan besökte det franska Natofartyget Pluvier Göteborg i förberedelserna för övningen.

Under besöket demonstrerade fartygets besättning en livräddning i vattnet.

Pluvier kommer att delta i den del av övningen som Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral JRCC leder under tisdagen den 6 maj.

Läs mer hos Nato

Allied Maritime Command – NATO’s Search and Rescue Exercise Kicks Off in the Baltic Sea

Bild: Julian Hacker