Riksdagen vill att förutsättningarna för cykeltrafiken förbättras. Regeringens och de ansvariga myndigheternas åtgärder för att nå riksdagens mål har dock inte varit effektiva och utvecklingen går åt fel håll.
Riksrevisionen har granskat regeringens, Trafikverkets och Transportstyrelsens arbete med att uppnå riksdagens målsättningar om förbättrade förutsättningar för cykeltrafiken.
Den övergripande slutsatsen är att insatserna inte har varit effektiva. Exempelvis saknar många sträckor mellan tätorter – där cykeln skulle kunna vara ett konkurrenskraftigt färdmedel – ett trafiksäkert och attraktivt cykelalternativ. Staten har genomfört vissa insatser, men överlag är det få åtgärder som påtagligt bidragit till attraktiv och trafiksäker cykling.
– Det är en komplex blandning av dålig framkomlighet och andra faktorer som gör att regeringens och de ansvariga myndigheternas arbete inte lever upp till riksdagens förväntningar, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Granskningen visar bland annat följande:
Cykelinfrastrukturen brister i framkomlighet mellan och inom olika tätorter, och på många platser hänger inte cykelstråken ihop. Staten är betydligt oftare än kommunerna ansvarig för de bristande vägarna.
Regeringen och Trafikverket har inte prioriterat större cykelåtgärder i den nationella planen för transportinfrastrukturen. De cykelåtgärder som har prioriterats av bland annat regioner genomförs inte som planerat, och Trafikverket har endast använt hälften av avsatta medel.
Ett antal statliga vägprojekt har lett till att tidigare möjligheter att cykla helt eller delvis har byggts bort.
Trafikverket förefaller göra en för snäv tolkning av väglagen, som omöjliggör ny cykelinfrastruktur på viktiga platser. Regeringen har inte vidtagit åtgärder för att klargöra vad som gäller.
Trafikverket saknar en helhetsbild av var framkomligheten brister och ett samhällsekonomiskt verktyg för cykelåtgärder som möjliggör satsningar där nyttan blir som störst.
Regeringens och Transportstyrelsens arbete med regelutveckling har varit passivt och baserat på otillräckliga konsekvensanalyser. Transportstyrelsen har i flera fall tagit ställning utan tillräcklig förankring i vad forskning och erfarenheter visar.
– Bristerna har i praktiken lett till att cykelinfrastruktur inte håller ihop, att andelen som cyklar inte ökar och att onödigt många cyklister skadas allvarligt på grund av bristande trafiksäkerhet, säger Johannes Österström, projektledare för granskningen.
Rekommendationer i korthet
Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att:
lämna förslag som innebär att det i större utsträckning än idag blir möjligt att bygga friliggande statliga cykelvägar.
utreda statliga principer eller krav för var en grundläggande framkomlighet för cykeltrafiken ska upprätthållas så att tydligare statliga prioriteringar av sammanhållen cykelinfrastruktur kan göras.
utreda hur den statliga planerings- och genomförandeprocessen för mindre eller medelstora infrastrukturåtgärder kan effektiviseras så att de cykelåtgärder som planeras också genomförs.
Trafikverket rekommenderas bland annat att:
identifiera och ta bort hindren i den interna styrningen för cykelinfrastruktur som är tillräckligt kvalitativ och som uppfattas vara attraktiv att använda
utveckla verktyg för samhällsekonomiska analyser av cykelåtgärder.
Transportstyrelsen rekommenderas att:
utveckla arbetet med konsekvensanalyser baserat på empiriskt grundade resultat så som utvärderingar eller forskningsresultat.
Se rapporten för fullständiga rekommendationer.
Rapporten finns på Riksrevisionens webbplats
Statens arbete med att förbättra förutsättningarna för cykeltrafiken (RiR 2025:11)
Bild: Manuel Alvarez