Nyheter

SD: Transportsstyrelsens GD måste ta sitt ansvar och avgå

Text: Thomas Morell (SD), Vice ordförande Trafikutskottet, Riksdagsledamot och Patrik Jönsson (SD), Ledamot Trafikutskottet, Riksdagsledamot

Efter torsdagens snabbinkallade informationsmöte kring PEth-skandalen har vi inom Sverigedemokraterna kommit fram till att vårt förtroende nu är förbrukat avseende generaldirektören för Transportstyrelsen. 

Turerna kring PEth-testerna och de konsekvenser som detta orsakat kan inte betraktas som något annat än en skandal. Bortsett från absurditeten i att en expertmyndighet landat i en så pass dysfunktionell ordning, ligger problemets kärna snarare i de enorma konsekvenser detta har fått för enskilda personer. Att Transportstyrelsen utformat en egen sedvana som drabbat oskyldiga människor på ett rättsosäkert sätt är fullkomligt obegripligt. Det är mot denna bakgrund som Sverigedemokraterna menar att förtroendet för Transportstyrelsens generaldirektör är förbrukat, och att han bör lämna sitt uppdrag.

För oss handlar det om att ta ansvar för sina handlingar, beslut och deras konsekvenser. Det innebär också att man som ytterst ansvarig uppfyller sina skyldigheter och åtaganden på ett tillfredsställande sätt. I en generaldirektörs fall har vederbörande en väl tilltagen lön som ska motsvara detta ansvar och de risker det innebär att just ha det yttersta ansvaret. Det är få svenskar som har löner mellan 100 000 och 200 000 kronor i månaden, exklusive förmåner och fallskärmar. När det gäller Transportstyrelsen som statlig myndighet är det vi som skattebetalare som står för dessa delar och då ser vi det som vår skyldighet att utkräva ansvar.

Det bör dock tydliggöras att PEth-skandalen är långt ifrån det enda som kan läggas Transportstyrelsens generaldirektör till last.

För inte så länge sedan var det synfältsreglerna som myndigheten övertolkat och mängder av förare miste sina körkort. Här var Transportstyrelsen tvingade att revidera sin uppfattning och anpassa kraven i enlighet med lagstiftarens mening. Ser vi sedan till Transportstyrelsens så kallade företagskontroller för yrkesmässig trafik är myndighetens agerande under all kritik. Åtskilliga åkeriföretag har drabbats av höga sanktionsavgifter på grund av att Transportstyrelsen läser lagstiftningen som ”fan läser bibeln”. Det här förhållandet har vi Sverigedemokrater kritiserat under många år. Förra regeringen tvingade också Transportstyrelsen att förändra sitt arbetssätt vid två tillfällen. Även Riksrevisionen har framfört mycket skarp kritik mot Transportstyrelsen och dess ledning. PEth-skandalen är således en i raden av allvarliga brister hos Transporstyrelsen.

I en situation när vi nu, tillsammans med regeringen, lagt fram en historisk stor satsning på infrastruktur i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur måste vi ha en ledning och organisation som fungerar.

Den infrastrukturproposition som beslutats innebär satsningar på infrastrukturramen med 200 miljarder kronor jämfört med den tidigare planperioden – totalt 1 171 miljarder kronor. Dessa skattemedel kan inte slarvas bort i dysfunktionella myndigheter inom transportsektorn. Arbetet med att revidera den nationella infrastrukturplanen har påbörjats.

Tiden är knapp.

Då kan vi inte tillåta myndigheter som uppenbart inte fungerar.

Bild: NoName_13