Mattias Jonasson har vigt sitt liv åt asfaltläggning, från sommarjobbet i slutet av 80-talet på Skanska till det egna företaget Goodway som han startade 2018.
– Jag älskar det här jobbet; mötet med människor, säsongsvariationerna och hantverket. Jag lär mig något nytt varje vecka.
När Goodway, med säte i Timrå utanför Sundsvall, startade 2018 var det ingen rookie som utmanade de stora företagen i branschen.
Då hade Mattias Jonasson redan drygt 25 års erfarenhet inom väganläggning på företag som Hallström & Nisses, Tre Byggare, BPA, Peab Asfalt och Lemminkäinen.
Med den erfarenheten visste han precis hur han ville driva företaget. Verksamheten byggdes kring en asfaltläggare, Volvo P6870C, och ett mobilt asfaltverk från Brasilien. Framgångarna kom snabbt och i dag har Goodway även en Volvo P6870D asfaltläggare som köptes 2024 samt ytterligare ett mobilt asfaltverk. Utöver det har man även ett mobilt asfaltverk som kan tillverka kall asfalt.
Från vänster; Jan-Åke Sundström, Peter Broberg, Tomas Wennman, Arne Persson, Mattias Jonasson, John Sundin, Conny Ljungdahl.
– Vi är lite speciella med mobila asfaltverk, men för oss är det en del av framgången. Vi slipper transporter från stationära asfaltverk – det sparar både transportkostnader och minskar utsläppen – och vi blir mer flexibla.
Går på biobränsle
Dessutom har man tagit ett steg till i ambitionen att minska CO2-avtrycken.
– Ett av asfaltverken har vi, med stöd av Klimatinitiativet, konverterat till biobränsle. Av vår totala bränsleförbrukning på en miljon liter per år, är 70 procent biobränsle. Tanken är att under 2025–2026 även konvertera det andra asfaltverket till biobränsle.
Tomas Wennman vid asfaltsverk hos Goodway, varav ett har konverterats till biobränsle med stöd av Klimatinitiativet.
Mattias menar att det betyder mycket, för såväl företaget som för kunderna, att de kan jobba med bättre klimatsamvete. Även om det inte alltid finns med i beställarens kravspecifikation.
– Dessutom är det positivt för medarbetarna. Jag tror att glädje och engagemang i organisationen bidrar till att folk trivs och utvecklas.
Sedan starten har Goodway utvecklats snabbt. När 2024 lades till handlingarna hamnade omsättningen på cirka 200 miljoner kronor, en nätt ökning på 50 miljoner kronor sedan föregående år.
– Jag räknar med positiv ökning även under 2025. Vi tittar också på möjligheten att investera i en ny asfaltläggare, men det är ännu inte beslutat.
Bästa läggaren
Men den äldsta Volvo-asfaltläggaren är absolut inte pensionsmässig än, trots att den jobbat hårt sedan 2018. De som jobbar i branschen vet att läggarens snitt på 100 000 ton asfalt per år är svårslaget.
– Vanligtvis brukar jag räkna med att en asfaltläggare håller i fem år. Vår Volvo 6780C har gått i sex år och fungerar helt problemfritt. Vi är noga med underhåll och service, både i egen regi och av Swecon, men givetvis beror det även på maskinens kvalitet. Jag tycker att den här Volvoläggaren är den bästa maskinen jag någonsin jobbat med.
Conny Ljungdahl jobbar på en av Goodways asfaltsläggare.
Nu ligger Goodway – med tiotalet heltidsanställda och ytterligare 15 säsongsanställda – i startgroparna för att ge sig ut på vägarna igen runt april månad. Det ger tid för andra viktiga saker som att underhålla maskiner och utrustning samt räkna på anbud och investeringar.
Dessutom håller företagets lokaler i Timrå, med egen verkstad, på att byggas ut med bland annat verkstadsdel samt kontors-, mötes- och personalrum.
– Det är samma förväntan och spänning inför varje ny säsong. Jag kan absolut inte tänka mig att jobba med något annat, säger Mattias Jonasson.
FAKTA – Väganläggningsmaskiner hos Swecon
Volvo Construction Equipment nådde i december 2023 en överenskommelse om att avyttra sin asfaltsläggarverksamhet till Ammann Group. Sedan maj 2024 är Swecon Anläggningsmaskiner AB riktäckande återförsäljare för Ammanns asfaltläggare, vältar och lätt packningsutrustning.
Bild: Torbjörn Bergkvist